Održana 191. sjednica Vlade

Slika /slike/vijesti naslovnica/191. sjednica Vlade RH.jpg

Na 205. sjednici Vlade prihvaćen Nacrt prijedloga zakona o mirnom rješavanju sporova (EU) koji će unaprijediti sustav mirnog rješavanja sporova u Hrvatskoj.

Izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave mijenjaju se odredbe o djelokrugu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koje preuzima poslove iz djelokruga Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.
 
Osim toga, poslovi koji se odnose na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku izdvajaju se iz djelokruga Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te ih preuzima Ministarstva financija.
 
Cilj ovih izmjena je da poslovi državne uprave koji se odnose na obnovu budu u djelokrugu jednog tijela državne uprave te time i ubrzavanje svih procesa vezanih uz obnovu i njezin završetak.
 
Mišljenje na Izvješće predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske o stanju sudbene vlasti za 2021. godinu
 
Na sjednici je usvojeno i Mišljenje na Izvješće predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske o stanju sudbene vlasti za 2021. godinu koje obuhvaća prikaz organizacije mreže sudova, podatke o kretanju predmeta na sudovima, pokazatelje uspješnosti rada, stanje ljudskih potencijala u sudovima te analizu stanja sudbene vlasti i prijedlog za poboljšanje rada.
 
Iz izvješća je vidljivo da je u odnosu na 2020. godinu, povećan priljev predmeta za 13%, dok stopa ažurnosti sudova iznosi 97%.
 
U odnosu na neriješene predmete koji se pred sudovima vode dulje od sedam, ministar Malenica je istaknuo kako je potrebno uložiti dodatni napor u smanjenje broja takvih predmeta koji negativno utječu na rezultate rada, te kako Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi niz aktivnosti kojima je cilj podići učinkovitost sudova.
 
Tijekom 2021. godine doneseni su specijalizirani akcijski planovi za povećanje učinkovitosti s ciljem smanjenja broja neriješenih predmeta, s naglaskom na predmete starije od sedam godina i predmete kojima prijeti zastara.
 
Uz to, Ministarstvo kontinuirano ulaže napore u poboljšanje infrastrukturnih uvjeta rada sudova pa je tako u proteklom petogodišnjem razdoblju uloženo preko 66 milijuna eura. Planirana ulaganja u idućem četverogodišnjem razdoblju iznose više od 330 milijuna eura te će se nastaviti rad na zakonodavnim, razvojnim i infrastrukturnim projektima kako bi se povećala učinkovitost rada sudova i ubrzali postupci.
 
Mišljenje na Izvješće Glavnog državnog odvjetnika o radu državnih odvjetništava u 2021. godini
 
Izvješće Glavnog državnog odvjetnika o radu državnih odvjetništava u 2021. godini sadrži prikaz pokazatelja učinkovitosti i kvalitete rada državnog odvjetništva, po pojedinom državnom odvjetništvu te po posebnim tematskim područjima, prikaz stanja ljudskih potencijala i materijalno-financijskih uvjeta za rad te  prijedloge za daljnjeg unapređenja rada na pojedinim područjima djelovanja državnih odvjetništava.
 
Prema ključnim pokazateljima uspješnosti rada  državnih odvjetništava stopa ažurnosti se povećala s 99% u 2017. godini na 100% u 2021. godini, dok se vrijeme rješavanja predmeta skratilo sa 141 dan u 2017. na 65 dana u 2021. godini, koji podaci ukazuju na visok stupanj ažurnosti u radu.
 
Ministar Malenica istaknuo je kako je Vlada izmjenama uredbe adekvatno vrednovala složenost poslova radnog mjesta financijskog istražitelja te kako se kontinuirano nastavlja i tehničko opremanje, a da je u narednom razdoblju potrebno poduzeti dodatne mjere i aktivnosti za povećanje efikasnosti u radu.
 
Osim toga, potrebno je redovito komunicirati rad državnog odvjetništva pogotovo u složenim predmetima i predmetima od velikog interesa javnosti, s ciljem jačanja povjerenja i razumijevanja nadležnosti i ovlasti pravosudnih institucija.

Pisane vijesti