Održana 26. godišnja konferencija direktora zatvorskih i probacijskih sustava Vijeća Europe

  • Slika /slike/novi osj/Family photo Madeira 2021.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Portugalu je održana 26. godišnja konferencija direktora zatvorskih i probacijskih sustava Vijeća Europe pod nazivom „Gaining an Edge over the Pandemic“.

Konferencija je razmatrala utjecaj pandemije Covid-19 na mentalno zdravlje osoba lišenih slobode i djelatnika u sustavu izvršenja kazni kao i važnost upotrebe novih tehnologija u novim okolnostima.

Konferenciju je otvorila Francisca Van Dunem, ministrica pravosuđa Portugala, a uvodni govor održao je Alan Mitchell, predsjednik Odbora za sprječavanje mučenja (CPT). Panelisti glavne rasprave bili su Rómulo Mateus, ravnatelj zatvorskog i probacijskog sustava Portugala, Jana Špero, ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju u Hrvatskoj i Valérie Hazet, predstavnica zatvorskog sustava Francuske.

Program konferencije obuhvatio je radionice o mentalnom zdravlju zatvorenika i službenika, radu sa zatvorenicima počiniteljima seksualnih kaznenih djela, statističkim podacima vezanim uz Covid-19 i korištenju umjetne inteligencije u sustavu izvršenja kazni.

Osim ravnateljice Špero, na konferenciji je u ulozi moderatora sudjelovala i voditeljica Službe u zatvorskom sustavu Martina Barić, hrvatska predstavnica u Vijeću za penološku suradnju (PC-CP).

Pisane vijesti