Održana konferencija svečanog predstavljanja Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške 2014.- 2021. u Republici Hrvatskoj

  • Slika /slike/novi osj/M_Split1.jpg
  • Slika

Konferencija svečanog predstavljanja Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške 2014.- 2021. u Republici Hrvatskoj, održana je 20.09.2021. u Splitu, a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je govorio o projektima iz područja pravosuđa.

Financijski mehanizmi Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške za 2014. - 2021. značajno doprinose smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi te jačaju bilateralnu suradnju naših država. U prethodnom programskom razdoblju od 2009. do 2014. Hrvatskoj je omogućeno korištenje 9,6 milijuna eura. Zahvaljujući tim sredstvima Ministarstvo pravosuđa realiziralo je projekt „Poboljšanje kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava kroz razvoj infrastrukture i bolje upravljanje“ ukupne vrijednosti 3,8  milijuna eura kojim je obnovljena i rekonstruirana zgrada suda u Karlovcu te je unaprijeđen način na koji se predmeti rješavaju na hrvatskim sudovima.

Aktualna financijska perspektiva omogućit će 103,4 milijuna eura za realizaciju brojnih razvojnih projekata. 13 milijuna eura namijenjeno je ulaganjima u pravosuđe. Ta sredstva koriste se za infrastrukturna ulaganja, unaprjeđenje elektroničkih usluga, povećanje kompetencija sudaca te jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti.

Rekonstrukcija zgrade Općinskog suda u Splitu najveći je projekt ovoga programa vrijedan oko 9,9 milijuna eura. Važnost ovoga projekta nije samo u novim prostorima, već i u kvalitetnijim uvjetima za rad, ubrzanju postupaka i kvalitetnijoj dostupnosti pravne zaštite građana, posebice za najranjivije skupine u našem društvu.

U digitalizaciju pravosuđa u proteklim godinama uloženo je preko 140 milijuna kuna. Nadograđen je sustav za upravljanje predmetima e-Spis, uvedena je e-Komunikacija na trgovačkim, županijskim, općinskim sudovima, na Visokom trgovačkom sudu, Vrhovnom sudu, u građanskoj grani suđenja, a uskoro i na svim upravnim sudovima.

„Unaprjeđenje postojećih elektroničkih usluga i implementacija novih usluga ostaje imperativ Ministarstva pravosuđa i uprave, stoga će preporuke za unaprjeđenje i analiza korištenja e-usluga koje ćemo dobiti zahvaljujući provedbi ovog projekta, u bitnome pomoći da kvalitetnije odgovorimo na potrebe građana i podignemo svijest o prednostima elektroničkih usluga“ kazao je ministar Malenica.

Istaknuo je kako će se voditi računa o evaluaciji rada sudaca u okviru projekta Financijskog mehanizma Kraljevine Norveške. Analiza evaluacije rada sudaca, pridonijet će revidiranju metodologije i donošenju mjerila koja će povećati učinkovitost rada sudaca. U suradnji s Vijećem Europe, hrvatski će suci imati mogućnosti proći tri sekundiranja na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu u trajanju od 12 mjesec. Sekundiranje će sucima omogućiti da steknu iskustvo rada na predmetima Europskog suda za ljudska prava, ali i unaprjeđenje postojećih kompetencija.

Također je istaknuo kako hrvatska probacijska služba ove godine obilježava jubilarnu, desetu, obljetnicu rada koji je prepoznat na međunarodnoj sceni. Projekt „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ omogućit će da probacijski službenici još kvalitetnije obnašaju zahtjevnu dužnost i budu spremniji odgovoriti na buduće izazove.

Financijski mehanizmi Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške Ministarstvu pravosuđa i uprave pružaju sustavnu pomoć za provedbu važnih promjena u pravosudnom sustavu i jačanju pravne sigurnosti. Zahvaljujući ovim mehanizmima hrvatsko će pravosuđe biti dostupnije i modernije i učinkovitije.

Na konferenciji je također prisustvovao i načelnik Samostalnog sektora za strateški razvoj i projekte, gospodin Ivan Lakoš te je predstavio ciljeve i projekte usmjerene na povećanje učinkovitosti pravosuđa.

Pisane vijesti