Održana međunarodna konferencija "10 + iskustva i novi izazovi razvoja probacije"

  • Slika /slike/IMG_7592.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U povodu obilježavanja 10 godina profesionalnog rada probacijske službe u Hrvatskoj Ministarstvo pravosuđa i uprave organiziralo je međunarodnu konferenciju pod nazivom "10 + iskustva i novi izazovi razvoja probacije"

Ministar Malenica je, u obraćanju sudionicima konferencije, istaknuo kako je hrvatska probacijska služba u deset godina izrasla u službu čiji je rad prepoznat u međunarodnim okvirima.

"Počeci zasigurno nisu bili lagani, trebalo je uskladiti zakonodavni okvir s pravnom stečevinom Europske unije i međunarodnim propisima te preporukama Vijeća Europe, izgraditi novi sustav i educirati službenike" izjavio je ministar te dodao kako su iskustva drugih zemalja bile od velikog značaja, prvenstveno iskustva Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Češke, Nizozemske, Španjolske, Njemačke i Rumunjske koje su svih ovih godina kroz različite projekte dijelile svoja znanja i iskustva koja je Probacijska služba ugradila u vlastitu praksu.

Također, ministar je naglasio kako je nedvojbeno da je Probacijska služba omogućila rasterećenje zatvorskog sustava kroz povećanje broja alternativnih sankcija. "Danas je pod nadzorom probacijskih ureda oko 3.500 počinitelja. S njima svakodnevno radi 104 službenika iz Središnjeg ureda i 14 probacijskih ureda u Zagrebu, Bjelovaru, Dubrovniku, Gospiću, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Varaždinu, Vukovaru i Zadru" kazao je ministar.

Uz ministra sudjelovao je i državni tajnik Josip Salapić koji je također održao početni govor za sve uzvanike

U 10 godina rada kroz probacijsku službu koja nadzire počinitelje kaznenih djela i pruža im podršku u zajednici prošlo je preko 30 tisuća osuđenika, a velika većina probacija izvršena je uspješno, kazala je pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero.
"Čak 90 posto predmeta uspješno je izvršeno, samo u manjem broju nismo postigli uspjeh koji smo željeli nakon što je sud dao priliku osuđenicima da svoju kaznu izvrše na slobodi", izjavila je Špero.

Istaknula je kako je probacija vrlo važna jer osuđenici na taj način imaju mogućnost zadržati svoj posao, socijalne i obiteljske veze. Za društvo je, s druge strane, bitno da znaju da osuđenici u tom periodu nisu slobodni, iako su na slobodi, već su pod "budnim okom probacijskih službenika".

"Oni imaju dvostruku ulogu u životu osuđenika. To je prije svega kontrola, a s druge strane i pomoć i podrška osuđeniku, upravo zato da ispravimo dio gdje je ta osoba zastranila, da u budućnosti ne čini kaznena djela i da bude jedan dobar susjed kakvoga svi želimo", kazala je Špero.
Dodala je i da su preduvjet za svaku dobru rehabilitaciju osuđenika motivirani službenici pa je "najveći izazov održati kontinuitet i motiviranost probacijskih službenika kako bi entuzijastično i profesionalno nastavili raditi ovaj zahtjevan posao".

Načelnik Sektora za probaciju Goran Brkić kazao je da je u probacijskom sustavu trenutno oko 3600 osuđenika. Dodao je i da su na početku, prije 10 godina, uglavnom radili s počiniteljima lakših kaznenih djela, dok danas pomažu i osuđenicima za najteže zločine poput ubojstava, silovanja i razbojništva.

Hrvatski probacijski stručnjaci na konferenciji su razmijenili iskustva s kolegama iz Latvije, Norveške, Rumunjske, Španjolske, Slovenije i Ukrajine te raspravljali o budućim izazovima u daljnjem razvoju službe koja nadzire počinitelje kaznenih djela i pruža im podršku u zajednici.

Pisane vijesti