Održana završna video-konferencija programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Slika /slike/novi osj/Video-konferencija.jpg

Državni tajnik Juro Martinović održao je uvodno izlaganje na završnoj video-konferenciji „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ koja je nastala na inicijativu Ministarstva pravosuđa i uprave kako bi se potaknulo osnivanje partnerske mreže organizacija za podršku i pomoć žrtvama i svjedocima kaznenih djela. 

„Republika Hrvatska, prije ulaska, a osobito nakon ulaska u Europsku uniju svoj je zakonodavni okvir uredila tako da su žrtve i svjedoci kaznenih i prekršajnih djela, u formalno-pravnom smislu, dobili jednu bolju i kvalitetniju poziciju te bolju i kvalitetniju zaštitu. Međutim, normativni okvir nije dovoljan ako ne napravimo ono što je potrebno da bi ta prava zaživjela te da bi u provedbi tih zakonskih odredbi došlo do onih rezultata koje je zakonodavac imao u vidu kada je tu odredbu unosio u zakonodavni okvir. “ izjavio je Martinović. 

Državni tajnik zahvalio se Ženskoj sobi i Službi za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa i uprave na zalaganju za sigurnost žrtava i svjedoka pred sudovima i državnim odvjetništvima. 

„Institut žrtava i svjedoka, u povijesti na području Republike Hrvatske nije postojao. To je jedna nova kvaliteta. Ministarstvo pravosuđa i uprave nastaviti će širiti mrežu podrške za žrtve i svjedoke. Vaš dosadašnji rad  prepoznajemo kao veoma kvalitetnu suradnju nevladinog sektora, izvršne vlasti, ali i sudova i državnih odvjetništva s jedinim ciljem, da oni zbog kojih je sve ovo ustanovljeno zaista dožive benefit u postupcima koji su vrlo često traumatični u svim svojim fazama. Vi činite to da oni prolaze lakše kroz sve te faze. Činiti ćemo i dalje napore i podupirat ćemo vas financijski i organizacijski u okvirima mogućnosti hrvatskog društva.“ kazao je državni tajnik. 

Na konferenciji su izlagali i pomoćnica ministra uprave za kazneno pravo Vedrana Šimundža-Nikolić te voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima Nikica Hamer Vidmar. 

Program „Mreža podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ provodi Ženska soba u partnerstvu s 10 organizacija civilnoga društva (Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (S.O.S. telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije); Udruga ZvoniMir) na području 13 županija na kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Osnovni cilj programa je osiguranje sveobuhvatnih, lako dostupnih i besplatnih usluga pomoći i podrške za žrtve, svjedokinje i svjedoke svih kaznenih djela. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske. 

Osnovni cilj konferencije bio je predstavljanje rada Mreže podrške u trogodišnjem razdoblju, isticanje važnosti suradnje svih relevantnih dionika na lokalnoj i nacionalnoj razini te isticanje nužnih koraka za unaprjeđenje sustava podrške, kao i položaja i prava žrtava kaznenih djela u budućnosti. 

Na konferenciji su izlaganja održali relevantni stručnjaci, i predstavnici značajnih institucija i organizacija civilnoga društva iz Hrvatske i inozemstva (Victim Support Europe), koji aktivno rade na unaprjeđenju sustava podrške žrtvama i svjedocima i svjedokinjama kaznenih djela. Konferencija predstavlja iznimnu priliku za profesionalni razvoj, razmjenu iskustava i podizanje svijesti, kao i doprinos daljnjem razvoju zakonodavstva, javnih politika i cjelokupnog sustava podrške žrtvama i svjedocima i svjedokinjama kaznenih djela. 

Krajnji cilj konferencije je podržavanje daljnjeg razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima i svjedokinjama kaznenih djela u Hrvatskoj. 

Snimku video-konferencije možete pogledati na službenoj Facebook stranici Ženske sobe na poveznici.

Pisane vijesti