Okrugli stol „Nova Strategija za sprječavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine – prilika za povratak povjerenja javnosti“

  • Slika /slike/novi osj/IMG_3238.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Ministarstvo pravosuđa i uprave održalo je virtualni okrugli stol na temu „Nova Strategija za sprječavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine – prilika za povratak povjerenja javnosti. 

Na okruglom stolu su kao izlagatelji sudjelovali: ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica, pomoćnik ministra pravosuđa i uprave Ivan Crnčec, predsjednik GRECO-a doc. dr.sc. Marin Mrčela, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska dr.sc. Davorka Budimir, glasnogovornica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Martina Mihordin te član izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva Ivica Kruhoberec. 

Ministar Malenica se u uvodnom govoru osvrnuo na osnivanje radne skupine za izradu nove Strategije, u kojoj je Ministarstvo pravosuđa i uprave uključilo širok krug predstavnika iz različitih društvenih sfera; tijela javne vlasti, civilnog sektora i medija, akademske zajednice, privatnog sektora i sindikalnih udruženja. Cilj osnivanja radne skupine je detektirati koja su ključna područja na kojima moramo dodatno raditi i definirati dodatne mehanizme. 

„Korupcija je pojava koja utječe na sve aspekte društvenog života jer umanjuje jednake mogućnosti, utječe na kvalitetu života i rast gospodarstva. Sprječavanje korupcije dužnost je svakog pojedinca i odgovornost svih institucija. Vjerujem da će u izradi nove Strategije svatko dati svoj doprinos i da ćemo konkretnim mjerama i mehanizmima pomoći u suzbijanju korupcije u svim sferama“ – rekao je ministar Malenica te spomenuo kako će ključni razvojni smjer nove Strategije biti prevencija korupcije u pogledu jačanja institucionalnog i zakonodavnog okvira za borbu protiv korupcije, jačanje transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti i podizanju javne svijesti o štetnosti korupcije.  

Predsjednik GRECO-a doc. dr.sc. Marin Mrčela osvrnuo se na aktualna istraživanja o korupciji te spomenuo potrebu da se uredi Etički kodeks postupanja saborskih zastupnika te rekao kako političari trebaju biti uzor građanima te svojim primjerom ukazati na: dopuštenost ponašanja, primjerenost ponašanja te štetnost korupcije. „Ljudsko pravo je živjeti u državi bez korupcije“, završio je svoje izlaganje gospodin Mrčela. 

Predsjednica Transparency Internationala Hrvatska dr.sc. Davorka Budimir istaknula je, kako navodi novi istraživanje koje je Transparency International Hrvatska provelo, da od 100 ispitanih građana 97 smatra da je Republika Hrvatska korumpirana država te da građani također smatraju da ako mediji ne prenesu nepravilnosti u javnost da se one ni ne otkriju. Istraživanje također pokazuje da građani smatraju da je najčešći uzrok korupcije materijalizam i stjecanje osobne dobiti. 

Pomoćnik ministra pravosuđa i uprave Ivan Crnčec  je predstavio rezultate istraživanja percepcije javnosti korupcije u kontekstu izrade nove Strategije te istaknu kako građani imaju najviše povjerenja u nevladine organizacije te medije dok najmanje povjerenja imaju u sudove, pučkog pravobranitelja te policiju. Građani smatraju kako je urok raširenosti korupcije to što se ona je kažnjava te da se korupcija ni neprijavljuje- što je kako ističe gospodin Crnčec veliki problem na koji se treba osvrnuti u novoj Strategiji. 

Glasnogovornica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Martina Mihordin  osvrnula se na komunikaciju koju javna i državna tijela imaju prema javnosti te zaključila kako je provedba jasne i konkretne komunikacije ključna u mijenjanju percepcije te stvaranju povjerenja i razumijevanja. 

Član izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva Ivica Kruhoberec kritizirao je trajanje sudskih procesa, ali i  manjak kontrole netočnih informacija,  istaknuvši kako „iako ono postoji u redakcijama, ne postoji na društvenim mrežama te kako društvene platforme moraju biti odgovorne uz pojedinca koji ih širi“.  

Pisane vijesti