Okrugli stol o izmjena i dopunama Ovršnog zakona

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Sadržaj Hr/Kabinet ministra/IMG_7884.jpg

 

Okrugli stol – savjetovanje s javnošću na temu Zakona o izmjena i dopunama Ovršnog zakona održan je danas, u utorak 5. Studenog, u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske.

- Apsurd je i prečesto se događa da trošak ovrhe nadmašuje glavnicu. Predložili smo da naplativa bude samo jedna radnja prilikom ovrhe na novčanim sredstvima. Država je dala jedan učinkovit i brz sustav naplate putem FINA-e i nema potrebe da se troškovi gomilaju. Hrvatska odvjetnička komora dala je primjedbe ustavne i druge naravi. Ako Komora sama nađe način da umanji trošak, u redu, ako ne, onda ostaje naše rješenje, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić prilikom predstavljanja Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona.

Današnjem okruglom stolu u Ministarstvu pravosuđa bili su nazočni predstavnici sudbene vlasti, javnih bilježnika, odvjetnika, sindikata i drugih nevladinih organizacija i državnih ustanova i agencija. Između ostalih, na okruglom stolu o izmjenama Ovršnog zakona raspravljali su pučka pravobraniteljica Lora Vidović, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, programska voditeljica Centra za mirovne studije Sandra Benčić i direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

- Pravni i financijski sustav mora biti učinkovit, ali prava i dostojanstvo dužnika moraju biti zaštićeni, bilo kroz ovaj zakon ili neki drugi, rekla je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Cilj okruglog stola bio je potaknuti otvorenu raspravu na temu razvoja učinkovitog ovršnog postupka i jačanje pravnog okvira za zaštitu stranaka u postupku predloženim Zakonom o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, te uključiti javnost u predmetnu problematiku hrvatskog ovršnog prava i daljnjeg razvoja učinkovitog ovršnog postupka.

Na slijedećoj poveznici možete preuzeti prezentaciju prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona koja je predstavljena jučer na Okruglom stolu: prezentacija_ZIDOZ.



Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi

Dokumenti