Osniva se radna skupina za izradu posebnog propisa zaštite djece od svih oblika nasilja

Slika /slike/Sastanak ministra Malenice i pravobraniteljice za djecu Pirnat Dragičević.JPG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica održao je, u utorak 6. rujna, radni sastanak s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević na temu osnivanja radne skupine za izradu posebnog propisa zaštite djece od svih oblika nasilja.
 

Ministar i pravobraniteljica razgovarali su o unaprjeđenju zakonodavnog okvira zaštite djece - žrtava nasilja, posebno u pogledu zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja.

Na sastanku je utvrđena potreba formiranja nove radne skupine za izradu posebnog propisa zaštite djece od svih oblika nasilja. Cilj međuresorne radne skupine bit će analiza postojećeg zakonodavnog okvira i izrada novog holističkog propisa zaštita djece koji bi regulirao i pitanje korištenja podataka iz kaznene evidencije. 

Radna skupina za izradu novoga propisa će se osnovati i započeti s radom tijekom rujna.

Obzirom na prepoznatu važnost podizanja svijesti o važnosti snažnijeg sankcioniranja svih oblika nasilja nad djecom, kao i potrebe daljnjeg osvješćivanja pravosudnih dužnosnika o pravima djeteta u pravosudnim postupcima, dogovorena je daljnja suradnja na osnaživanju sustava usavršavanja pravosudnih dužnosnika u okviru Pravosudne akademije.

Ministar Malenica upoznao je pravobraniteljicu Pirnat Dragičević s analizom rada obiteljskih odjela koji su početkom 2022. godine osnovani na šesnaest općinskih sudova. U obiteljskim odjelima stopa učinkovitosti je iznad 100%.

Uspostavom elektroničkog očevidnika omogućena je provjera svih sudskih odluka u postupcima koji se provode sukladno Obiteljskom zakon. Očevidnikom je osigurana kvalitetnija i brža razmjena podataka između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, nadležnih centara za socijalnu skrb i Ministarstva pravosuđa i uprave.

Pravobraniteljica za djecu pozdravila je uspostavu očevidnika kao mjeru koja doprinosi boljoj zaštiti prava djece. 

Pisane vijesti