Osnivanje pozivnog centra u sklopu sustava podrške žrtvama i svjedocima

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/2012/Louisa-Sandra-Vesna-Mario.jpg

Nova inicijativa za uključivanje mladih u zaštitu prava žrtava i svjedoka u Hrvatskoj pokrenuta je 14. ožujka 2012. u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske. Zamjenica ministra pravosuđa gđa Sandra Artuković Kunšt, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj gđa Louisa Vinton i izvršna direktorica Udruge za podršku žrtvama i svjedocima gđa Vesna Zelić Ferenčić potpisale su ugovore vezane za osnivanje besplatne nacionalne telefonske linije za podršku žrtvama i svjedocima.

U pozivnim centru radit će volonteri koji će pružati informacije žrtvama i svjedocima u sudskim postupcima. UNDP osigurava sredstva u iznosu od 148.000 $. Partneri projekta žele sakupiti još 300.000 $ za proširenje mreže ureda za podršku žrtvama i svjedocima na županijskim sudovima.

Uvođenje besplatne nacionalne telefonske linije za žrtve i svjedoke osigurat će pristup brojnim informacijama, od toga što učiniti kad se zločin dogodi do toga gdje mogu potražiti dodatnu stručnu pomoć i podršku. Projekt uključuje potpuno opremanje pozivnog centra te obučavanje volontera. Ministarstvo pravosuđa RH osigurat će prostor i troškove besplatnog telefonskog broja.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima trenutno broji 200 članova koji pružaju volonterske usluge u sedam ureda za pomoć žrtvama i svjedocima koji su otvoreni u protekle četiri godine na Županijskim sudovima u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Vukovaru, Sisku, Rijeci i Splitu. Dosad je više od 10.000 svjedoka dobilo podršku i savjetovanje u ovim uredima.

Također, više od 6.000 svjedoka primilo je informacije i savjetovanje putem telefona. Svjedoci su uz uručenje sudskog poziva dobivali i telefonski broj pripadajućeg centra, no ti pozivi dosad nisu bili besplatni.

Novi pozivni centar počet će s radom 2013. godine. Cilj istog je osigurati pomoć žrtvama od trenutka kad je zločin počinjen do završetka sudskog postupka, a ovo predstavlja značajan korak naprijed u približavanju sustava žrtava i svjedoka građanima.
 
Ministarstvo pravosuđa će u svom strateškom planu nastaviti podržavati budući razvoj sustava žrtava i svjedoka te tražiti dodatna sredstva kako bi ovaj sustav zaživio na svim županijskim sudovima u Hrvatskoj.

 



Pisane vijesti | Obavijesti, upute i pozivi