Otvoreno javno savjetovanje o nacionalnim planovima razvoja pravosudnog sustava i javne uprave do 2027. godine

Slika /slike/Ministarstvo pravosuđa.jpg

Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je u javno savjetovanje Nacrt Nacionalnog plana razvoja pravosudnog sustava od 2021. do 2027. godine i Nacrt Nacionalnog plana razvoja javne uprave od 2021. do 2027. godine u javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Riječ je o srednjoročnim strateškim aktima planiranja koji obuhvaćaju posebne razvojne ciljeve kojima će se unaprijediti, optimizirati i digitalizirati procesi u pravosuđu i javnoj upravi.
 
U radu Stručnih radnih skupina sudjelovali su predstavnici tijela državne uprave, pravosudnih tijela, javnog sektora, znanstveno-akademske zajednice, lokalne i područne (regionalne) samouprave, civilnog društva i socijalni partneri.
 
Nacionalni planovi određuju ciljeve pravosudnog sustava i javne uprave prema kojima građani i poduzetnici ostvaruju svoja prava na brz, kvalitetan i efikasan način, uz manje troškove.
 
„Učinkovito i djelotvorno pravosuđe i javna uprava preduvjet su za ostvarivanje brojnih pozitivnih promjena u zaštiti prava građana, gospodarskom razvoju i društvenom napretku Hrvatske. Bez neovisnog i učinkovitog pravosuđa nema vladavine prava niti pravde. Profesionalna, moderna i transparentna javna uprava koja spremno odgovara na promjene i potrebe građana izrazito je važan element prosperitetnog društva. Savjetovanje o Nacionalnim planovima razvoja pravosudnog sustava i javne uprave prilika je da se građani izravno uključe u oblikovanje javnih politika i donošenje odluka za stvaranje novog razvojnog okvira“, naglasio je ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica.
 
„Sudjelovanje javnosti u postupku kreiranja i ostvarivanja javnih politika demokratski je standard kojim se podupire i osnažuje aktivno sudjelovanje građana u političkom životu društvene zajednice. Redovitim konzultiranjem zainteresirane javnosti u postupku kreiranja javnih politika te donošenju zakona i drugih normativnih akata izgrađuje se pozitivan dojam otvorenog, transparentnog i odgovornog rada, te djelotvornog i usklađenog obavljanja državne vlasti. Napose, društvu u cjelini odašilje se poruka da su građani važni dionici u postupku donošenja odluka koje će na dugi rok oblikovati smjer razvoja i postati dio svakodnevnog života. Tako se građanima daje prilika da svojim idejama, stavovima i mišljenjima pridonesu boljoj kvaliteti propisa, te da se u općoj javnosti kontinuirano održava povjerenje u legalitet i legitimitet odluka koje donose izabrani predstavnici državne vlasti“, istaknuo je član Stručne radne skupine za izradu Nacionalnog plana razvoja pravosudnog sustava, izv. prof. dr. sc. Ante Novokmet.
 
„Uključivanjem u savjetovanje građani, poduzetnici i udruge civilnog društva imaju izvrsnu priliku dati svoj doprinos razvoju javne uprave kao istinskom i efikasnom servisu društva i gospodarstva. Kao korisnici usluga javne uprave porezni obveznici najpozvaniji su u davanju svojih mišljenja, prijedloga i komentara na prijedlog za razvoj i unaprjeđenje javne uprave koja će brzo, efikasno i transparentno zadovoljiti potrebe gospodarstva i društva u ovo digitalno doba“,  napomenula je članica Stručne radne skupine za izradu Nacionalnog plana za razvoj javne uprave,  izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa.
 
Postupak izrade i donošenja nacionalnih planova slijedi zakonodavni okvir za strateško planiranje sukladno Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 123/17) i pripadajućim podzakonskim aktima iz područja pravosuđa i javne uprave.
 
Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je do 9. siječnja 2022. godine, a komentari i prijedlozi mogu se uputiti putem portala e-Savjetovanja na sljedećoj poveznici https://esavjetovanja.gov.hr.

Pisane vijesti