Pilot projekt Roma mentori

  • Slika /slike/novi osj/Projekt_roma1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru projekta „Unapređenje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz jačanje kapaciteta probacijske službe“ započinje provoditi Pilot projekt Roma mentori.

Projekt „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unapređenje kapaciteta probacijske službe“ sufinancira se sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014.-2021.. Puna vrijednost projekta iznosi 2,1 milijuna eura.

Cilj projekta je zaposliti šest pripadnika romske nacionalne manjine s područja Međimurske županije kao Roma mentore.

Roma mentori će nakon edukacije koje će provesti stručnjaci iz Češke Republike, pružati potporu u radu različitih institucija, probacijskim uredima, policiji Zavodu za zapošljavanje, Zavodu za javno zdravstvo, Državnom inspektoratu, tijelima sustava socijalne skrb i obrazovnim institucijama te biti spona tih institucija sa romskim zajednicama u Međimurju.

Prisutne su govorom pozdravili Josip Salapić, državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave, Vladimir Faber, savjetnik Ministra unutarnjih poslova te Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA“.

Državni tajnik Salapić je u uvodnom govoru zahvalio na pozitivnoj reakciji i odazivu za ovaj projekt. Izjavio je da probacijska služba Ministarstva pravosuđa i uprave kroz ovaj poseban projekt već dugo godina radi na rješavanju tehničkih i životnih problema te da se kroz ovaj projekt jača edukacija i sigurnost ove zajednice. Naglasio je kako je edukacija bitna, ne samo za ovaj kraj već i za cijelu Republiku Hrvatsku te je izrazio želju da pripadnice romske zajednice budu potpuno asimilirani u društvo što je i jedan od ciljeva projekta. Smatra kako će sadašnji i budući mentori, romskoj zajednici omogućiti da budu bliži društvu i institucijama. 

Na predstavljanju Pilot projekta također su sudjelovali ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju i voditeljica projekta Jana Špero, načelnik Sektora za probaciju i zamjenik voditeljice projekta Goran Brkić, voditeljica probacijskog ureda Zagreb II i članica projektnog tima Vesna Zelić Ferenčić. 



foto HINA/ Siniša KaLAJDŽIJA/ ml


Pisane vijesti