Pokrenut broj 116 006 za žrtve zločina

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/IMG_7774.JPG

Uvođenje besplatne linije nastavak je rada Programa UN-a za razvoj (UNDP) na pružanju podrške žrtvama i svjedocima zločina u sudskim postupcima. Broj 116-006 za pružanje informacija i savjeta žrtvama kaznenih djela i prekršaja dostupan je radnim danom od 8 do 20 sati na hrvatskom i engleskom jeziku, a na telefonu radi 27 posebno obučenih volontera iz područja prava i psihologije.

Ukupna vrijednost investicije u Pozivni centar je 172.000 američkih dolara, od čega je Program UN-a za razvoj (UNDP) osigurao 148.000 dolara, a nizozemska vlada ostatak iznosa od 24.000 dolara. Ministarstvo pravosuđa osiguralo je prostorije u kojima je smješten Pozivni centar.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja predstavili su uz ministra pravosuđa Orsata Miljenića i predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton te veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić.

U partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa i Vrhovnim sudom RH te Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, UNDP od 2008. godine radi na stvaranju mreže ureda koji žrtvama kaznenih djela daju informacije i pružaju podršku koja im je potrebna kako bi se pojavili na sudu i s povjerenjem svjedočili. Uredi za podršku žrtvama i svjedocima osnovani su pri županijskim sudovima u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Vukovaru, Sisku, Rijeci i Splitu. U proteklih šest godina, postojećih sedam ureda pružilo je pomoć i savjetovanje za preko 14.000 žrtava. Uredi se oslanjaju na mali broj zaposlenika i veliku mrežu od ukupno 193 volontera. U projekt podrške žrtvama i svjedocima UNDP je uložio 1,5 milijuna američkih dolara.

 

Više  o usluzi besplatnog telefona u informativnom letku za građane <https://docs.google.com/file/d/0B18LdenlNUEhREZ6NXE2UlB6bzg/edit?usp=sharing>.



Pisane vijesti | Pomoć žrtvama i svjedocima