Posjet ministra Malenice SAD-u – suzbijanje kibernetičkog kriminala i učinkovitija borba protiv korupcije prioritet Ministarstva pravosuđa i uprave

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/studeni/221115 CRM DAAG Swartz Croatian-19.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica boravi u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama. Glavna tema posjeta je suzbijanje kibernetičkog kriminala i pojave novih oblika zlouporaba kriptovaluta, prikupljanje elektroničkih dokaza i učinkovitija borba protiv korupcije.

Ministar Malenica sastao se je u utorak, 15. studenoga s pomoćnikom glavnog državnog odvjetnika (ministra pravosuđa u SAD-u) Kennethom Politeom i zamjenikom Bruceom Swartzom. Razgovarali su o jačanju bilateralne suradnje između SAD-a i Hrvatske u području suzbijanja kibernetičkog kriminala i razmjene iskustva u tom području kroz uspostavu kvalitetnijeg zakonodavnog okvira, jačanje pravosudnih institucija i dodatnu obuku pravosudnih dužnosnika za prepoznavanje rizika novih oblika kibernetičkog kriminala kroz programe ICITAP (International Criminal Investigative Training Assistance Program i OPDAT (Office of Overseas Prosecutorial Development, Assistance and Training).

Na sastanku je naglašena važnost uspostave kvalitetnog zakonodavnog okvira za prikupljanje elektroničkih dokaza i nastavku započetog dijaloga između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije u pogledu sklapanja sporazuma o prekograničnom pristupu elektroničkim dokazima u pravosudnoj suradnji.

Ministar Malenica istaknuo je da razvoj tehnologije donosi brojne rizike u jačanju kibernetičkog kriminala. Zbog novih inovacija i brzih promjena u tehnološkom razvoju javljaju se novi oblici kriminala zbog čega je važno uspostaviti kvalitetnu transnacionalnu suradnju kako bi se države uspješnije borile protiv kibernetičkog kriminala i zaštitile svoje građane od prijevara i novih oblika zlouporaba, posebno kada je riječ o kriptovalutama.

Pomoćnik Polite i zamjenik pomoćnika Swartz dali su punu podršku Republici Hrvatskoj u borbi protiv kibernetičkog kriminala i izrazili spremnost za razmjenu iskustva između SAD-a i Hrvatske, uz potporu programima ICITAP, ICHIP i OPDAT.

Suradnja u području suzbijanja korupcije i kibernetičkog kriminala

Ministar Malenica održao je sastanak i sa specijalnim izaslanikom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom. Na sastanku je istaknuta kvalitetna bilateralna suradnja između SAD-a i Hrvatske od uspostave diplomatskih odnosa prije 30. godina i nastavak jačanja partnerskih odnosa dviju država. Uz to, razgovaralo se o potpori proširenju Europske unije na države Jugoistočne Europe i važnosti razmjene hrvatskog iskustva u pregovorima oko poglavlja 23. i 24. Izaslanik Escobar dao je punu potporu Hrvatskoj u pogledu jačanja suradnje u području suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala.

S ravnateljicom za globalne politike i programe Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Maggie Nardi ministar je razgovarao o potpori Sjedinjenim Američkim Državama programima za pravosudne dužnosnika u području kibernetičkog kriminala i suzbijanja korupcije.

U okviru službenog posjeta, ministar se je sastao i sa zamjenicom posebnog izaslanika za pitanja holokausta Stacy Bernard - Davis. Razgovarali su o otvorenim pitanjima vezanima uz povrat imovine židovskoj zajednici te pripremi Republike Hrvatske za predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust - IHRA- om.

Ministar Malenica susreo se je s Louisom Becker iz Nacionalnog tima za suzbijanje kriminala vezanih uz kriptovalute te Anthonyem Teelucksinghom iz Odjela za kompjuterski kriminal i intelektualno vlasništvo Ministarstva pravosuđa SAD-a. Razmijenili su iskustva u suzbijanju novih oblika kibernetičkog kriminala i uspostavi posebnih timova za borbu protiv zlouporabe kriptovaluta i novih rizika u tom području.

Službeni posjet u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj odvija se u okviru aktivnosti Ureda za međunarodni kibernetički kriminal i intelektualno vlasništvo (ICHIP) za područje središnje i istočne Europe.

Foto: Department of justice/Ministarstvo pravosuđa i uprave 

Stranica