Posjet ministrice pravosuđa Rumunjske

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/014.JPG

Ministar pravosuđa RH g. Orsat Miljenić susreo se  27. i 28. veljače 2013. godine s rumunjskom ministricom pravosuđa gđom. Monom Mariom Pivniceru (na fotografiji lijevo, nasuprot ministra Orsata Miljenića). U pratnji ministrice Pivniceru bili su članovi izaslanstva koji su protekli tjedan boravili u MPRH sastavši se s hrvatskim kolegama kako bi na razini stručnjaka  razmijenili iskustva s područja EU, probacije i međunarodne pravne pomoći.

Tijekom posjete Ministarstvu pravosuđa razgovaralo se o načinu izbora i imenovanja sudaca, radu državnih odvjetništava, sustavu probacije,  usklađivanju domaćeg zakonodavstva s europskim, kao i o zakonodavnim izmjenama i njihovoj primjeni u praksi. Također, sugovornici su se osvrnuli na  poslove vezane uz članstvo u EU kao i na široko područje vezano uz način rada i organizaciju zatvorskog sustava obiju država.
 
Ministrica Pivniceru se tijekom boravka u RH sastala i sa zamjenicom predsjednika Vrhovnog suda RH gđom Anom Garačić, Glavnim državnim odvjetnikom g. Mladenom Bajićem i predsjednikom Državnog sudbenog vijeća g. Rankom Marijanom.
 
Zaključno, istaknuto je obostrano zadovoljstvo dobrom bilateralnom suradnjom na području pravosuđa te je potvrđena želja za  njenim daljnjim intenziviranjem temeljem Protokola o suradnji između dvaju ministarstava, koji su ministri pravosuđa obiju zemalja potpisali početkom srpnja prošle godine. Naglašen je interes za razmjenom iskustava osobito u području poslova vezanih uz EU-članstvo, probaciju i zatvorski sustav.

 



Pisane vijesti | Bilateralni sastanci