Potpisan Memorandum o razumijevanju o suzbijanju kibernetičkog kriminala između SAD-a i Hrvatske

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/svibanj/Naslovna.JPG

Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države potpisale su Memorandum koji će osigurati kvalitetniju suradnju i razmjenu informacija u području transnacionalnog kibernetičkog kriminala. 

Šibenik – 22. svibnja  - U okviru Međunarodne konferencije o borbi protiv kibernetičkog kriminala koja se u održava u Šibeniku 22. i 23. svibnja 2023. godine, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (u ime SAD-a) potpisali su Memorandum o razumijevanju u području suzbijanja kibernetičkog kriminala.

Memorandum će potpisnicima osigurati učinkovitiju i tješnju suradnju u području suzbijanja kibernetičkog kriminala, posebice u transnacionalnim slučajevima. 

„Memorandum o razumijevanju predstavlja značajan iskorak u unaprjeđenju sustava monitoringa i procesuiranja kaznenih djela povezanih s kibernetičkim kriminalom. Ovo je i potvrda partnerskih odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Transnacionalni kibernetički kriminal među najvećim je izazovima današnjice. Tehnologija se rapidno mijenja, a s time i struktura kriminala. Nužno je da države takve promjene prate u stopu i ulaze u trag kriminalu. Učinkovita borba protiv kibernetičkog kriminala bazira se na poznavanju strukture počinitelja kaznenih djela, praćenju trendova u IT sektoru i poduzimanju brzih i učinkovitih mjera. Potpisani Memorandum novi je instrument za učinkovitiju borbu protiv kibernetičkog kriminala i osnaživanje kibernetičke sigurnosti unutar sustava domovinske sigurnosti“, istaknuo je ministar Malenica. 

„Ovaj Memorandum predstavlja snažnu predanost Sjedinjenih Američkih Država suradnji s našim saveznicama na globalnoj razini, s ciljem poboljšanja kibernetičke sigurnosti i učinkovite borbe protiv kibernetičkog kriminala. Partnerstvo SAD-a s hrvatskim institucijama – policijom i Državnim odvjetništvom, kao i Ministarstvom pravosuđa i uprave je izvrsno. Sjedinjene Američke države prepoznaju ključnu ulogu Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala u Jugoistočnoj Europi“, izjavila je privremena zamjenica otpravnika poslova Amy Davison. 

Memorandum o razumijevanju potpisali su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u ime Ministarstva pravosuđa i uprave, glavna država odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u ime Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i privremena zamjenica otpravnika poslova Amy Davison u ime Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu. 

Međunarodna konferencija o borbi protiv kibernetičkog kriminala, u organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva pravosuđa SAD-a i State Departmenta, održava se 22. i 23. svibnja 2023. godine u Šibeniku. 

Konferencija okuplja vodeće stručnjake iz državnih odvjetništava, policije, centara za kibernetičku sigurnost i pravosudnih institucija iz Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Jugoistočne Europe. 

Pisane vijesti