Potpisivanje pisma suglasnosti o provedbi zakona između Vlade RH i Vlade SAD-a

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/2012/Orsat Miljenic/IMG_6938.jpg

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a Hoyt Yee potpisali su pismo suglasnosti o provedbi zakona između Vlade RH i Vlade SAD-a.

Pismo suglasnosti je međunarodni ugovor kojim se ostvaruju pravne pretpostavke za provedbu projekta Regionalne inicijative u području pravosuđa. Cilj Regionalne inicijative je unaprjeđenje i poboljšanje kaznenopravnog sustava, ne samo u Hrvatskoj već i u ostalim zemljama regije, kroz suradnju s kaznenopravnim institucijama SAD-a i zemalja ovoga dijela Europe, s posebnim naglaskom na sprječavanje i suzbijanje organiziranog i prekograničnog kriminala, te korupcije.

Sukladno Pismu suglasnosti Vlada Republike Hrvatske i Vlada Sjedinjenih Američkih Država usuglasile su se da će uspostaviti i poduprijeti program namijenjen jačanju vladavine prava, suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije i potpori institucijama kaznenog pravosuđa u jugoistočnoj Europi, te njihovoj suradnji.
 
Financijska sredstva koja dodjeljuje Vlada Sjedinjenih Američkih Država prema odredbama ovoga Pisma suglasnosti iznose ukupno 966 000 USD. Buduće financiranje ovih projekata od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država ovisi o dostupnosti propisno odobrenih i odgovarajućih sredstava, zadovoljavajućem napretku u ostvarivanju ciljeva projekta i odobrenju Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.


Pisane vijesti | Antikorupcija