Predstavljena Izvješća o stanju i radu kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara te probacijske službe za 2021. godinu

Slika /slike/Juro Martinović_HINA.jpg

U petak, 10. ožujka, na raspravi u Hrvatskom saboru, Juro Martinović - državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave - predstavio je Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara  te Izvješće o radu probacijske službe za 2021. godinu. 

Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara sadrži osnovne pokazatelje o brojnom stanju i strukturi zatvorenika u 2021. godini, vrsti i opisu poslova vezanih za postupanje sa zatvorenicima te broju i strukturi službenika. 
 

Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara 


Državni tajnik Martinović objasnio je kako su tijekom 2021. godine na rad zatvorskog sustava djelovali razorni potresi. 

„Prvi puta u povijesti je zbog posljedica razornog potresa došlo do potpune evakuacije zatvorenika iz Zatvora u Sisku i premještaja dijela zatvorenika iz Kaznionice u Glini te je, u odnosu na godinu dana ranije, ukupni kapacitet u kaznionicama i zatvorima za smještaj zatvorenika smanjen za 114 mjesta zbog oštećenja zgrade Zatvora u Sisku uslijed potresa,“ istaknuo je državni tajnik. 

Osim potresom, rad zatvorskog sustava bio je ograničen i pandemijom COVID - 19. „Zbog pandemije COVID-19 koja je tijekom 2021. godine još uvijek predstavljala veliki zdravstveni i epidemijski problem, na snazi su važila povremena ograničenja posjeta, stoga je kako bi se osobama lišenih slobode omogućili kontakti s obitelji, tijekom 2021. godine realizirano 11.509 video posjeta,“ rekao je državni tajnik Martinović. 

Najveći broj posjeta bio je u Zatvoru u Zagrebu, uključujući i Centar za dijagnostiku, gdje je evidentirano 3.919 posjeta zatvorenicima i 7.501 posjeta branitelja i javnih bilježnika.

Državni tajnik Martinović također je iznio i statističke podatke o broju osoba lišenih slobode rekavši kako je kaznu zatvora tijekom 2021. godine izdržavalo 4.696 zatvorenika, 8,93% više u odnosu na 2020. godinu, dok je mjeru istražnog zatvora izdržavalo ukupno 5.335 zatvorenika, 4,8% više u odnosu na novoprimljene istražne zatvorenike u 2020. godini. 

Osim toga, u svom se izlaganju dotaknuo i zatvorenika stranih državljana. „Tijekom 2021. godine bilježi se i porast od 8,93% zatvorenika stranih država. Na dan 31. prosinca 2021. godine čak 58,05% stranih državljana nalazilo se u zatvorskom sustavu zbog počinjenih kaznenih dijela iz članka 326. Kaznenog zakona odnosno protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma,“ objasnio je državni tajnik. 
 

Izvješće o radu probacijske službe


Predstavljajući izvješće o radu probacijske službe za 2021. godinu, koju čine Središnji ured u Zagrebu i 14 probacijskih ureda, državni tajnik Martinović pohvalio je rad Službe koja na dnevnoj razini odrađuje respektabilan broj predmeta. 

„Na dan 31.12.2021. godine, probacijska služba u radu je imala čak 3656 predmeta, dok je, uzimajući u obzir cijelu godinu, radila na izvršavanju 6875 predmeta, od čega je završila njih 3219,“ objasnio je državni tajnik Martinović. 

Godina 2021. bila je posebna po tome što je Hrvatska probacijska služba, obilježila desetu obljetnicu osnivanja i izrazito uspješnog rada u međunarodnim okvirima.

„Zatvorski sustav i probacija sustavi su koji rade s najrizičnijim skupinama našega društva. To je sustav u kojem je svaki dan izazov. Uprava za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave svjesna je izazova toga sustava i nužnosti novih ulaganja. Lani su realizirane dvije velike investicije u Kaznionicama u Požegi i Lipovici čime je zatvorski sustav dobio novih 200 mjesta. Sredinom 2022. godine uveden je sustav elektroničkog nadzora za uvjetni otpust, a u savjetovanju je Pravilnik o elektroničkom nadzoru za istražni zatvor,“ rekao je državni tajnik Martinović. 

To su kratkoročni i srednjoročni planovi kojima se rješava pitanje prekapacitiranosti zatvorskog sustava. U tijeku su pripreme i analize za izradu projektne dokumentacije za novu Kaznionicu u Gospiću - strateški projekt kojim će se podići razina sigurnosti zatvorskog sustava u Republici Hrvatskoj. 

„Ova izvješća prikazuju realno stanje i potencijale zatvorskog sustava,“ zaključio je na kraju svoj izlaganja državni tajnik Juro Martinović. 

Foto: HINA

Pisane vijesti