Prihvaćen zaključak o odbijanju zamolnice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine

Slika /slike/vijesti naslovnica/2021/listopad/VRH_0181.png

Na današnjoj sjednici Vlade ministar Ivan Malenica predstavio je  Zaključak kojim se Ministarstvu pravosuđa i uprave nalaže da odbije zamolnicu Tužiteljstva BiH od 8. veljače ove godine.

Hrvatska je zaprimila zamolnicu Tužiteljstva BiH "kojim je zamoljeno preuzimanje kaznenog progona protiv visokorangiranih hrvatskih časnika i generala zbog osnovane sumnje u kršenje međunarodnog prava u okviru operacije Bljesak, a vezano za navodno granatiranje područja Kozarske Dubice i Bosanske Gradiške", naveo je ministar Malenica. 

Nakon analize zamolnice i prateće dokumentacije, resorno ministarstvo je zaključilo da "svrha predmetnog postupanja pojedinih nadležnih tijela BiH nije procesuiranje ratnih zločina ni kažnjavanje pojedinaca odgovornih za zločine, već difamacija same vojno-redarstvene operacije Bljesak kao jednog od ključnih temelja neovisne i teritorijalno cjelovite Hrvatske", rekao je ministar. 

Istaknuo je da bi udovoljenje zamolbi moglo dovesti do narušavanja suvereniteta, sigurnosti i pravnog poretka ili drugih bitnih interesa Republike Hrvatske.

Premijer Plenković naglasio je da je ovo jedna važna odluka u nacionalnom interesu te u interesu zaštite hrvatskih generala i ratnih zapovjednika i operacije Bljesak.

Pisane vijesti