Priopćenje Ministarstva pravosuđa i uprave vezano uz uhićenje hrvatskog državljanina u Republici Srbiji

Slika /slike/vijesti naslovnica/Ministarstvo pravosuđa.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sastao se u petak, 19. veljače, s predstavnicima Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH. Razgovarali su o pristupačnosti pravosudnih tijela osobama s invaliditetom i nužnim budućim prilagodbama.

Obzirom da informacija o uhićenju nije stigla u postupku propisanom multilateralnim i bilateralnim ugovorima koji su na snazi, prvenstveno putem Interepola, Ministarstvo smatra da je riječ o opstruiranju postupka od strane nadležnih tijela Republike Srbije. Naglašavamo da ovakvo postupanje u primjeni međunarodne suradnje u kaznenim predmetima do sada nije zabilježeno u praksi.

Obavijesti koje se šalju putem ministarstava nadležnih za poslove pravosuđa su formalne naravi i obično u toj fazi nemaju operativni značaj jer putuju redovnom poštom, pri čemu ističemo da je praksa Ministarstva pravosuđa i uprave u ovakvim postupcima da koristi sve dostupne oblike komunikacije kada obavještava drugu državu o uhićenju ili rokovima koji su prekluzivni te uvijek kada to nalaže žurnost postupka primjenjuje elektroničku komunikaciju. S druge strane Ministarstvo pravde Republike Srbije rijetko ima takav pristup, pa se u potpunosti oslanjamo na obavijesti koje nam pristižu putem Interpola.

Informacija o uhićenju Ministarstvu pravosuđa i uprave pristigla je poštom i to samo nekoliko dana prije samog isteka roka, dok je informacija od Interpola izostala, što je protivno uobičajenoj praksi u kojoj se državama koje traže izručenje daje dovoljno vremena za pripremu dokumentacije i upućivanje molbi nadležnim tijelima.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, odmah po saznanju, započelo je s postupkom prikupljanja svih dokumenata kako bi žurno sastavilo molbu za izručenjem u skladu s relevantnim međunarodnim ugovorima.

Ističemo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave promptno, po zaprimanju svih dokumenata, izradilo molbu za izručenje i uputilo je Ministarstvu pravde Republike Srbije na očitovanje i daljnje postupanje.

Prema zakonodavstvu Republike Srbije, po zaprimanju molbe za izručenje postupak se može nastaviti, a ukoliko egzistiraju razlozi za pritvor propisani zakonom o Međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije, protiv tražene osobe može se ponovno odrediti pritvor.
Ministarstvo pravosuđa i uprave u narednom će razdoblju nastaviti komunikaciju s Ministarstvom pravde kako bi tražena osoba bila izručena Republici Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo pravosuđa i uprave otklanjanju sve neosnovane kritike saborskih zastupnika Hrvatskih suverenista koji opetovano pokazuju ne znanje u području međunarodnog prava i nerazumijevanje primjene zakona vezanih uz međunarodnu suradnju.

Izjave i optužbe saborskih zastupnika o nesuverenističkom ponašanju Vlade Republike Hrvatske, nisu ništa drugo nego nastavak njihovih nastojanja da neistinama i lažima potpiruju mržnju i netrpeljivost u hrvatskom društvu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave odbacuje sve kritike o šlamperaju koje zastupnici iznose jer je postupano u skladu s međunarodnim pravom i uvriježenom praksom, a u interesu očuvanja vladavine prava.

Unatoč svim nastojanjima Republike Hrvatske, suradnja s Republikom Srbijom nije zadovoljavajuća i Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavit će sa svim aktivnostima kako bi se ponovno uspostavio otvoreni dijalog oko pitanja sklapanja bilateralnog ugovora o suradnji u kaznenom progonu ratnih zločina i povratka radu Povjerenstva za razmjenu popisa optuženih i osuđenih koje je inicirala Vlada Republike Hrvatske.
 
 
 
 

Pisane vijesti