Priopćenje: Ministarstvo nije „zahtjev držalo mjesec dana“

Slika /slike/Ministarstvo pravosuđa.jpg

Reagiranje na intervjuu predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića u Večernjem listu objavljen u četvrtak 9. listopada 2014. godine. 

U intervjuu u Večernjem listu objavljenom u četvrtak 9. listopada 2014. godine, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić iznio je slijedeću tvrdnju netočnog sadržaja: „Jedino je Ministarstvo pravosuđa njemački zahtjev držalo oko mjesec dana prije nego što ga je proslijedilo, čemu se čudim, osobito s obzirom da suđenje počinje 17. listopada.“

Ministarstvo pravosuđa nema potrebu komentirati ili ispravljati ostale navode, mišljenja, tumačenja i komentare iznesene u navedenom intervjuu, međutim, obzirom da je riječ o međunarodnoj pravnoj pomoći u predmetu u kojem se hrvatskim državljanima u Njemačkoj sudi za kazneno djelo ubojstva, radi istinitog informiranja domaće i inozemne javnosti Ministarstvo pravosuđa dužno je demantirati gore citiranu tvrdnju.

Naime, Ministarstvo pravosuđa Savezne pokrajine Bavarske dostavilo je ovom Ministarstvu 28. kolovoza 2014. godine dopis datiran s 22. srpnja 2014. godine, te zamolnicu Vrhovnog pokrajinskog suda u Münchenu za međunarodnom pravnom pomoći datiranu s 15. srpnja 2014. godine. Dopis i priloženu zamolnicu Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske otpremilo je 1. rujna 2014. godine Županijskom sudu u Zagrebu na postupanje, uz obavijest kad su navedena pismena pristigla u Ministarstvo. Istog dana Ministarstvo pravosuđa o tome je obavijestilo i bavarsko Ministarstvo pravosuđa.

Nadalje, 4. rujna 2014. godine, Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske zapremilo je novi dopis bavarskog Ministarstva pravosuđa datiran s 27. kolovoza 2014. godine, uz koji je bila priložena i dopuna zamolnice za međunarodnom pravnom pomoći Vrhovnog pokrajinskog suda u Münchenu datirana s 14. kolovoza 2014. godine. Istog dana, 4. rujna 2014. godine, Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske proslijedilo je Županijskom sudu u Zagrebu navedena pismena na postupanje.

Dodatno, Ministarstvo pravosuđa je 22. rujna 2014. godine zaprimilo dopis bavarskog Ministarstva pravosuđa datiran s 3. rujna 2014. godine kojim se traži uručenje tri poziva za saslušanje u svojstvu svjedoka, a koji su 25. rujna 2014. godine otpremljeni na Općinski sud u Zagrebu, Općinski sud u Splitu i Općinski sud u Zadru. Također, istog dana je bavarsko Ministarstvo pravosuđa obaviješteno da su navedene zamolnice proslijeđene.

Na kraju, Ministarstvo pravosuđa je 9. listopada 2014. godine zaprimilo dopis bavarskog Ministarstva pravosuđa uz koji je priložena još jedna zamolnica Vrhovnog pokrajinskog suda u Münchenu za međunarodnom pravnom pomoći, datirana s 23. rujna 2014. godine, a koja će dana 10. listopada biti proslijeđena Županijskom sudu u Zagrebu na postupanje.

Dakle, Ministarstvo pravosuđa nije „njemački zahtjev držalo oko mjesec dana prije nego što ga je proslijedilo“, već je naprotiv postupalo promptno i u najkraćim rokovima prosljeđivalo na postupanje zamolnice njemačkih pravosudnih tijela. 



Pisane vijesti | Priopćenja i prezentacije