Priopćenje povodom dopisa predsjednika Vrhovnog suda predsjedniku Vlade i ministru pravosuđa

Radi objektivnog informiranja javnosti, a povodom priopćenja Vrhovnog suda o suradnji s Ministarstvom pravosuđa na izradi Konačnog prijedloga Zakona o sudovima te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o DSV-u, Ministarstvo pravosuđa ističe da su u proces izrade tih zakona od početka bili uključeni predstavnici sudbene vlasti.

Štoviše,  predstavnici Vrhovnog suda, Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Udruge hrvatskih sudaca (UHS) bili su članovi radnih skupina za izradu zakona te su u njima aktivno sudjelovali.

Prije upućivanja u zakonodavnu proceduru, tekstovi nacrta zakonskih prijedloga dostavljeni su na mišljenje Vrhovnom sudu, Udruzi hrvatskih sudaca i DSV-u 31. listopada 2012. godine. Zaprimljena mišljenja ovih institucija su raspravljena i djelomično prihvaćena te je nacrt prijedloga zakona dostavljen Vladi Republike Hrvatske 22. studenog 2012. godine radi utvrđivanja prijedloga zakona.

U obrazloženju nacrta prijedloga zakona radna skupina nije posebno obrazlagala razloge odbijanja određenih prijedloga ovih institucija, budući da Poslovnikom Vlade Republike Hrvatske nije propisana takva obveza predlagatelja.

Rasprava o prijedlozima zakona u prvom čitanju održana je u Hrvatskom saboru 6. i 7. prosinca 2012. godine. Na temelju iznesenih mišljenja, primjedbi i prijedloga saborskih odbora i zastupnika izrađeni su nacrti konačnih prijedloga zakona koji su 16. siječnja 2013. godine ponovno upućeni na mišljenja Vrhovnom sudu, DSV-u i UHS-u, sa zamolbom da primjedbe dostave najkasnije do 22. siječnja 2013. godine.

U navedenom roku zaprimljene su primjedbe UHS-a i DSV-a, koje su dijelom prihvaćene i ugrađene u nacrt konačnih prijedloga. Nažalost, Vrhovni sud nije u naznačenom roku dostavio svoje primjedbe i prijedloge, premda je Opća sjednica Vrhovnog suda našla vremena usuglasiti se oko priopćenja u kojem proziva Ministarstvo.

Unatoč tome, želeći dati dodatno vrijeme za očitovanje Vrhovnom sudu, Ministarstvo pravosuđa odgodilo je slanje zakona u daljnju proceduru za tjedan dana i o tome je obavijestilo Vrhovni sud. U cilju izbjegavanja daljnjih šumova u komunikaciji, ministar pravosuđa Orsat Miljenić je izrazio spremnost dodatno i osobno raspraviti predložena zakonska rješenja s predstavnicima Vrhovnog suda.



Pisane vijesti | Obavijesti, upute i pozivi