Priopćenje povodom presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Stanišiću i Simatoviću

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/travanj/IMG_1144-1.jpg

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove preinačilo je  presudu Raspravnog vijeća i pravomoćno osudilo Jovicu Stanišića i Franka Simatović za zločine počinjene na teritoriju BiH, kao i za ubojstvo civila u Daljskoj Planini u Republici  Hrvatskoj u lipnju 1992. na kaznu zatvora od 15 godina.


Presudom Žalbenog vijeća utvrđeno je da su, kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata, visoki dužnosnici Službe državne sigurnosti Republike Srbije Stanišić i Simatović krivi za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s područja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
 
Ostali sudionici tog udruženog zločinačkog pothvata su Slobodan Milošević, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović (Arkan).
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave ipak izražava žaljenje što Jovica Stanišić i Franko Simatović nisu osuđeni za sve zločine počinjene na teritoriju Republike Hrvatske. Podsjećamo radi se o najtežim i najokrutnijim zločinima velikosrpskog režima počinjenim u Vukovaru i Škabrnji.
 
Ujedno, podsjećamo da je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata za zločine počinjene na području Republike Hrvatske utvrđeno i u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića u kojima su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, također sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović.

Pisane vijesti