Priopćenje povodom prozivki da RH skriva kriminalce osumnjičene za ubojstva počinjena tijekom komunističkog režima

Povodom izjava iz Ureda potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding, a prema kojima Republika Hrvatska iza svojih granica skriva „nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima“ i prema kojima se razmatraju mjere protiv Hrvatske poput primjene članka 39. i uskrate pristupa fondovima EU, Ministarstvo pravosuđa priopćava slijedeće:

Republika Hrvatska nije jedina država članica EU koja ima vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga. Takvo vremensko ograničenje imaju još i Austrija, Francuska, Italija, Luxembourg i Češka. Dakle, očito se ne radi o instrumentu koji se primjenjuje na jedinstveni način u okvirima EU.

Problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno je širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga. Štoviše, Vlada Republike Hrvatske prepoznala je širinu tog problema, o čemu svjedoči i aktualna inicijativa za promjenom Ustava kojom bi se brisala zastara za politička ubojstva.

Uzimajući navedeno u obzir, potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji.

Na koncu, potrebno je istaknuti da spomenuti članak 39. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji navodi da je za uskratu pristupa fondovima EU potrebno postojanje „ozbiljnih nedostataka“ u prenošenju acquisa, a što ovdje nikako nije slučaj, budući da vremensko ograničenje kakvo ima Hrvatska već ima pet članica Europske unije.



Pisane vijesti | Priopćenja i prezentacije