Priopćenje za medije o presudi Ratku Mladiću

Vlada Republike Hrvatske pozdravlja današnju dugo očekivanu presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primjerenom.

Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.
 
Vlada Republike Hrvatske ipak izražava nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.
 
Vlada Republike Hrvatske također izražava žaljenje i nezadovoljstvo što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini.
 
Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji.
 
 

Pisane vijesti