Priopćenje za javnost

U svrhu objektivnog izvješćivanja javnosti Ministarstvo pravosuđa i uprave daje sljedeće priopćenje;

Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku još nije zaprimilo odluku nadležnog suda prema kojoj je presuda Zdravku Mamiću postala pravomoćna.

U skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom između Vlade RH i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, moguće je zatražiti preuzimanje izvršenja kazne zatvora.

Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima propisano je da, ukoliko ne postoji mogućnost upućivanja osuđenika na izdržavanje kazne zatvora zbog njegove nedostupnosti, ministarstvo na zahtjev nadležnog suda može zatražiti od strane države preuzimanje izvršenja kazne presude.

Ističemo da je Republika Hrvatska u dva navrata od Bosne i Hercegovine tražila izručenje  Zdravka Mamića. Najprije u lipnju 2018. i tada je molba odbijena u prosincu 2018. godine.

Zatim je Ministarstvo ponovno podnijelo molbu u lipnju 2019. godine te je ta molba za izručenjem odbijena u listopadu 2019. godine. 

Ministarstvo će po zaprimanju sve potrebne dokumentacije od strane nadležnog suda, postupiti u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Pisane vijesti