Priopćenje za medije

Slika /slike/Ministarstvo pravosuđa.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica primio je, u četvrtak 29. srpnja 2021. g., u nastupni posjet veleposlanika Mađarske u Republici Hrvatskoj Csaba Demcsáka.

Želimo naglasiti da je uvidom u pristiglu dokumentaciju utvrđeno kako se ne radi o optužnicama, već o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Riječ je o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo BIH sumnja da je četrnaest državljana RH navodno počinilo kaznena djela koja BIH dovodi u vezu s vojno-redarstvenom operacijom "Bljesak". 

Budući je zaprimljena veća količina dokumentacije, potrebno je izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljenog kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno druge zapreke za prosljeđivanje zamolnica za pravnom pomoći DORH-u. 

Prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju Vlada RH vodit će računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa te zakona RH. 

Zaključno, želimo naglasiti da činjenični opisi ni pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela te da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačkih operacija „Bljesak“ i „Oluja“.

Pisane vijesti