Republika Hrvatska uputit će tužitelju Međunarodnog kaznenog suda zahtjev za provođenjem istrage u Ukrajini

Slika /slike/novi osj/Ministar_VRH.jpg

Na sjednici Vlade usvojena je Odluka kojom će Republika Hrvatska od tužitelja Međunarodnog kaznenog suda zatražiti istragu o zločinima u Ukrajini.

Predstavljajući prijedlog Odluke ministar Malenica istaknuo je da će Republika Hrvatska kao stranka Rimskog statuta u skladu s člankom 14. stavkom 1. uputiti tužitelju Međunarodnog kaznenog suda zahtjev za otvaranje istrage o Ukrajini, ne samo za posljednja stradanja, nego ćemo zatražiti da se istraže sve situacije u kojima postoji sumnja da su počinjeni teški zločini protiv čovječnosti i ratni zločini od 2013. do danas.
 
Zahtjev tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za otvaranje istrage o situaciji u Ukrajini, uputilo je 39 država stranaka Rimskog statuta.
 
„U ruskoj agresiji na Ukrajinu zabilježena su brojna razaranja i stradanja ukrajinskog naroda. Posljednjih dana svjedočili smo različitim zapisima smaknuća civila na zvjerski način. Vlada Republike Hrvatske jasno je izrazila veliku solidarnost i podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu. Hrvatska kao zemlja koja je prošla ratna razaranja, na čijem je teritoriju grubo prekršeno međunarodno humanitarno pravo, više nego dobro razumije situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi i spremni smo pružiti punu podršku. Počinitelji tih kaznenih djela moraju biti procesuirani“, istaknuo je ministar Malenica.
 
Foto: Vlada RH

Stranica