S okruglog stola povodom Međunarodnog dana žena

Povodom Međunarodnog dana žena, predsjednik Ivo Josipović okupio je u četvrtak, 8. ožujka 2012. godine, u svom uredu na zagrebačkom Pantovčaku predstavnike Vlade, političare, sportaše glazbenike i druge uvažene goste koji su se redom obratili javnosti.

Među ostalima, u vezi teme borbe protiv nasilja nad žena, javnosti se obratio i ministar pravosuđa Republike Hrvatske g.Orsat Miljenić koji je najavio da sa stupanjem na snagu novog Kaznenog zakona s prvim danom 2013. stiže i suvremeniji pristup tretiranju kaznenih djela, uključujući i ona počinjena protiv žena. Važno je, dakako, ostvariti punu primjenu zakona u praksi.

"Težimo postizanju brzog i učinkovitog postupka, koji žrtvi daje satisfakciju, a počinitelja brzo i učinkovito uklanja iz sredine gdje je nešto počinio", rekao je Miljenić, dodajući da je potom potrebno poduzeti sve kako bi se spriječio slijed događaja u kojemu počinitelj ponavlja svoj čin.

Naglasak Ministarstva pravosuđa bit će na okrupnjavanju sudova te na specijalizaciji i edukaciji sudaca. "Bitna je promjena u glavama. Možemo promijeniti zakonodavni okvir, ali bez kvalitativne promjene vezane uz sudstvo i sve sudionike kaznenog postupka nećemo ostvariti značajnu promjenu", rekao je Miljenić.

Utemeljen je i poseban sektor u Ministarstvu pravosuđa koji će se baviti žrtvama i potporom svjedocima, jer je važno omogućiti žrtvi davanje iskaza putem određenih tehničkih pomagala da ne mora doći u fizički kontakt s počiniteljem.


 



Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi