Sastanak ministara vanjskih poslova Višegradske skupine u Budimpešti 25. lipnja 2013. godine

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/slika 1.jpg

Zajednička deklaracija ministara vanjskih poslova država članica Višegradske skupine i Republike Hrvatske usvojena je u srijedu 25. lipnja 2013. godine u Budimpešti.

Na usvajanju Deklaracije u ime Vlade Republike Hrvatske sudjelovao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić te ministri vanjskih poslova Mađarske János Martonyi i Republike Poljske Radosław Sikorski.
Povodom predstojećeg ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i u okviru preuzimanja mađarskog predsjedanja Višegradskom skupinom ministri su održali izlaganja o aktualnom viđenju odnosa te budućoj suradnji zemalja Višegradske skupine i Hrvatske.

Ministar Miljenić izrazio je zadovoljstvo usvajanjem ministarske Deklaracije između zemalja V4 i Republike Hrvatske, istaknuvši veliki simbolični značaj ovog dokumenta u kontekstu još čvršćeg međusobnog povezivanja. Naglasio je da su višegradske zemlje bile oduvijek pouzdani partneri Hrvatske, pomagali su njezinu integraciju što Hrvati visoko cijene te Republika Hrvatska snažno podupire rad V4 kao mehanizma suradnje i promicanja europskih vrijednosti na prostoru srednje Europe, ali i naglašavanja srednjoeuropske dimenzije u okviru EU.

Kao izuzetno poticajan okvir za daljnju suradnju s Višegradskom skupinom ministar Miljenić istaknuo je V4+ format te izrazio spremnost Republike Hrvatske za aktivnim angažmanom u svim projektima od zajedničkog interesa, od razvoja energetske i prometne infrastrukture, kohezijske i regionalne EU politike, do politike proširenja na preostale zemlje jugoistoka Europe.

Uz mađarske i poljske dužnosnike, nazočni su bili brojni predstavnici diplomatskog zbora iz čak 80-ak diplomatskih misija te drugi gosti.

 



Pisane vijesti | Multilateralni sastanci