Sastanak ministra Malenice i povjerenika za pravosuđe Europske komisije Reyndersom

Slika /slike/vijesti naslovnica/sastanak3.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders, u četvrtak 21. siječnja, održali su bilateralni sastanak na kojem su razgovarali o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), digitalizaciji u području pravosuđa, e-dokazima i  usklađivanju s presudom Suda EU u predmetu C-630/17 od 14. veljače 2019.

Ministar Malenica izvijestio je o provedenim zakonodavnim i drugim aktivnostima vezano uz provedbu Uredbe o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja („EPPO“), odnosno imenovanje delegiranih europskih tužitelja u RH. Slijedom toga, naveo je kako je krajem prosinca 2020. usvojen Zakon o provedbi Uredbe o EPPO-u, te da se dovršetak nacionalnog postupka predlaganja kandidata RH za dužnost delegiranih europskih tužitelja očekuje do kraja siječnja 2021.

Govoreći o digitalizaciji, ministar je istaknuo da je ona bila od prioriteta tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te je pozdravio novi pristup digitalizaciji pravosuđa i predloženi paket instrumenata i mjera u nedavno objavljenoj Komunikaciji Komisije o digitalizaciji pravosuđa u Europskoj uniji.

Također, naveo je i kako RH podupire prijedlog Uredbe EP-a i Vijeća o računalnom sustavu za komunikaciju u prekograničnim građanskim i kaznenim postupcima (e-CODEX).
 
U odnosu na razmjenu dokaza u elektroničkom obliku izneseni su stavovi RH i Europske komisije u odnosu na zakonodavni paket i predstojeći trijalog o e-dokazima koji obuhvaća prijedlog Uredbe o europskom nalogu za dostavljanje i europskom nalogu za čuvanje elektroničkih dokaza u kaznenim stvarima i prijedlog Direktive o utvrđivanju usklađenih pravila za imenovanje pravnih zastupnika za potrebe prikupljanja dokaza u kaznenim postupcima.

Zaključno, vezano uz usklađivanje s praksom suda EU i presudom Suda EU u predmetu C-630/17, ministar Malenica je izvijestio o odluci Ustavnog suda u postupku za ocjenu suglasnosti s Ustavom kojom je ukinut Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u RH s neovlaštenim vjerovnikom.
 

Pisane vijesti