Sastanak ministra Malenice i predsjednice Europskog suda za ljudska prava O'Leary

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/veljača/IMG_2972 (1).jpg
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sastao se je, u četvrtak 16. veljače, s predsjednicom Europskog suda za ljudska prava Síofrom O'Leary koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj na poziv Vlade Republike Hrvatske. 

Riječ je o prvom službenom posjetu nekoj članici Vijeća od preuzimanja dužnosti predsjednice Europskog suda za ljudska prava.

Na sastanku se razgovaralo o radu Europskog suda za ljudska prava, sekundiranju pravosudnih dužnosnika na Sud i potrebi osnaživanja stažiranja mladih pravnika, unaprjeđenju sustava usavršavanja pravosudnih dužnosnika o pitanjima vezanima uz primjenu Europske konvencije o ljudskim pravima te implementaciji odluka Suda u nacionalnu praksu, kapacitetima zatvorskog sustava i mogućnosti potpisivanja protokola 16. Konvencije.

Protokol 16. Konvencije stupio je na snagu 1. kolovoza 2018. godine te je njime uvedena savjetodavna funkcija Europskog suda u vezi tumačenja i interpretacije Konvencije i sudske prakse.

Ministar Malenica istaknuo je da Republika Hrvatska trenutno analizira zakonodavni okvir kako bi se utvrdile zakonske promjene za primjenu tog instituta u hrvatski pravni sustav i odredili sudovi koji bi mogli podnositi takve zahtjeve Sudu.

Predsjednica O'Leary pozdravila je napredak Republike Hrvatske u izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava te ukazala na nužnost unaprjeđenja učinkovitosti pravosuđa budući da se većina zahtjeva iz Hrvatske odnosi na članak 6. Konvencije i dugotrajnost postupaka.

Ministar Malenica iskazao je svjesnost problematike dugotrajnosti postupaka te prezentirao aktivnosti koje Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzima kako bi se povećala učinkovitost rada sudova: izmjene i dopune procesnih zakona - Zakona o parničnom postupku i Zakona o kaznenom postupku kojima je uvedena elektronička komunikacija i tonsko snimanje te implementacija Akcijskih planova za unaprjeđenje učinkovitosti pravosuđa u kojima je naglasak stavljen na rješavanja predmeta starijih od 5 godina.

Uz to, na sastanku se razgovaralo o kapacitetima zatvorskog sustava i broju predmeta koje Sud zaprima u vidu povrede Konvencije. Pozdravljeni su napori koji se poduzimaju za širenje kapaciteta kaznenih tijela, uvođenje elektroničkog nadzora za uvjetni otpust i istražni zatvor, te je ukazana nužnost unaprjeđenja i ubrzanja postupka kod upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Na sastanku su sudjelovali i sudac Europskog suda za ljudska prava prof. dr.sc Davor Derenčinović, posebna savjetnica ministra prof. dr.sc. Bosiljka Britvić Vetma, prodekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik, ravnateljica Pravosudne akademije Kristina Bekavac i predsjednica Odvjetničke akademije Hrvatske odvjetničke komore dr. sc. Laura Valković.
 
 
 

Pisane vijesti