Sastanak ministra Malenice i privremene otpravnice poslova Veleposlanstva SAD-a Victorije J. Taylor

Slika /slike/naslovne_slike/IMG_3550.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica primio je, u četvrtak 8. travnja, u službeni posjet  privremenu otpravnicu poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u RH  Victoriu J. Taylor.

Razgovarali su o prioritetima i reformskih mjera u području pravosuđa i uprave te o povratu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Ministar Malenica predstavio je unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira u području pravosuđa kroz nedavno usvojenu Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine u kojoj je naglašen strateški cilj djelotvornog i djelotvornog pravosuđa i javne uprave, povećanja kvalitete javnih institucija, borbe protiv korupcije i daljnje digitalizacije javnog sektora i pravosuđa.

Također ministar Malenica je istaknuo izradu nove Strategije za sprečavanje korupcije 2021. - 2030. godine, poduzete korake u digitalizaciji pravosuđa i uprave kao i zakonodavne aktivnosti Ministarstva pravosuđa i javne uprave koje trenutno predviđaju izradu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o USKOK-u, Zakona o parničnom postupku, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odvjetništvu i Zakona o javnom bilježništvu.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo trenutnom suradnjom između RH i SAD-a, a koja se odvija kroz aktivnosti i projekte temeljem Pisma suglasnosti o provedbi zakona između Vlade RH i Vlade SAD-a.

Zaključno, iskazalo se obostrano zadovoljstvo dosadašnjim intenzitetom i sadržajem bilateralne suradnje te se istaknula spremnost za njeno daljnje jačanje i unapređenje.

Pisane vijesti