Sastanak ministra Malenice s ministrom pravosuđa Republike Sjeverne Makedonije Marichikjem

  • Slika /slike/novi osj/mak1.JPG
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske Ivan Malenica susreo se je u petak, 18. lipnja, s ministrom pravosuđa Republike Sjeverne Makedonije Bojanom Marichikjem koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministar Malenica je tijekom sastanka naglasio zadovoljstvo zbog susreta, što je još jedna potvrda dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa dviju zemalja te istaknuo kako Hrvatska kao i dosad snažno podupire proces proširenja EU, te Republika Sjeverna Makedonija, kao i ostale države regije Zapadnog Balkana imaju Hrvatsku podršku u tom procesu. Napomenuo je sveobuhvatni trud i angažman koji je RH uložila za vrijeme svoj predsjedanja Vijećem EU kako bi se otvorili pristupni pregovori sa Republikom Sjevernom Makedonijom i ostvario politički dogovor oko tog izuzetno važnog pitanja.

U nastavku susreta razgovaralo se o sudjelovanju MPU RH na mnogim projektima u Sjevernoj Makedoniji od kojih su trenutno u tijeku - IPA twinning projekt „Building of the institutional capacity of the Investigative Centre“ kojeg MPU RH provodi u suradnji s IRZ-om (The German Foundation for International Legal Cooperation) te „EU Support to the Rule of Law“ kojeg MPU RH provodi u suradnji s Agencijom za europske integracije i ekonomski razvoj (AEI), Ministarstvom unutarnjih poslova Austrije i Institutom za ljudska prava Ludwig Boltzmann. Jednako tako prikazane su trenutne aktivnosti i reforme na području pravosuđa u RH.

Na kraju susreta izražena je želja i otvorenost za nastavkom i mogućoj budućoj suradnji i razmjeni iskustava stručnjaka u području pravosuđa i uprave, a posebice kod pregovora pristupanja Sjeverne Makedonije EU i to na području Poglavlja 23. Reforma pravosuđa i temeljna prava i Poglavlje 24. Pravda, sloboda i sigurnost.

U sklopu službene posjete RH, a nastavno na potrebu razmjene iskustava i razvoja mogućih oblika bilateralne suradnje u budućem razdoblju, makedonsko se izaslanstvo, osim s predstavnicima Ministarstva pravosuđa susrelo također i s predstavnicima Pravosudne akademije i Državnog odvjetništva RH.

Pisane vijesti