Sastanak sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH

Slika /slike/vijesti naslovnica/SOIH/923a8941-2eca-463e-9827-a67ebe26b591.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sastao se u petak, 19. veljače, s predstavnicima Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH. Razgovarali su o pristupačnosti pravosudnih tijela osobama s invaliditetom i nužnim budućim prilagodbama.

Predstavnici SOIH-a predstavili su ministru ključne izazove i prepreke s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u pristupu pravosudnim tijelima. Naglasili su da je posljednjih godina vidljiv napredak u infrastrukturnom pristupu, ali da u tom segmentu treba poduzeti daljnje korake.

Također su istaknuli nužnost daljnje edukacije i senzibiliziranja djelatnika pravosudnog sustava za potrebe i prilagodbe načina rada s osobama s invaliditetom, primjerice u vidu pravodobnog informiranja i dostave podataka u postupku u kojem ostvaruju prava.

Ministar Malenica istaknuo je da je oko 30% zgrada u kojima su smješteni sudovi te  oko 45% zgrada državnih odvjetništva prilagođeno osobama s invaliditetom. Naglasio je da je svjestan da to nije dovoljno i da je potrebno napraviti iskorak u tome stoga je najavio buduća ulaganja u tom smjeru.

Govoreći o edukaciji pravosudnih djelatnika, ministar je najavio razgovore u okviru Pravosudne akademije gdje će se razmotriti kakve je programe nužno provoditi u suradnji s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom.

Ministar Malenica zahvalio je predstavnicima SOIH-a na konstruktivnom sastanku i suradnji koja će se intenzivirati u narednom razdoblju, budući da je na sastanku dogovorena daljnja suradnja Ministarstva i Zajednice u planiranju i provedbi aktivnosti vezanih uz prilagodbe objekata i programa osobama s invaliditetom.

Ispred Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH na sastanku su sudjelovali Ratmir Džanić, Janko Erlich Zdvorak, i Vojin Perić dok su ispred Ministarstva pravosuđa i uprave, uz ministra, sudjelovali i Sanda Kulić, ravnateljica Uprave za organizaciju pravosuđa te savjetnici ministra Martina Vrdoljak i Božidar Horvat.

 

Pisane vijesti