Sklapanje Ugovora o izručenju između RH i BiH

Hrvatska delegacija na čelu s g. Gordanom Markotićem, pomoćnikom ministra pravosuđa Republike Hrvatske i delegacija Bosne i Hercegovine na čelu s g. Jusufom Halilagićem, državnim tajnikom, održale su 16. i 17. srpnja 2012. u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, drugi krug pregovora u cilju sklapanja Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izručenju, te su 17. srpnja 2012. predstavnici delegacija parafirali tekst navedenog Ugovora.

Ugovorom se previđa mogućnost izručivanja vlastitih državljana u svrhu kaznenog progona ili izvršenja kazne zatvora za kaznena djela korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca, kao i druga teška kaznena djela.

Sklapanjem ovog Ugovora stvorit će se odgovarajući pravni okvir za učinkoviti progon i kažnjavanje počinitelja teških kaznenih djela s međunarodnim elementom koji su zloupotrebljavali ustavnu/zakonsku zabranu izručivanja vlastitih državljana kako bi izbjegli kaznenu odgovornost.

Ujedno su i započeti neformalni pregovori 17. srpnja 2012. o novom Sporazumu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o međusobnom izvršavanju sudskih odluka o kaznenim stvarima kojima bi se riješili problemi uočeni u praksi, kao i usvojila normativna rješenja Vijeća Europe.



Pisane vijesti