Središnja pismohrana zemljišnih knjiga Republike Hrvatske - kvalitetan sustav čuvanja zemljišnih knjiga i brz sustav skeniranja zbirki isprava prema potrebama građana i investitora

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/25-02-2022 Gospić/Potpisivanje ugovora u Gospiću.jpeg
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica danas je u Gospiću s tvrtkama Tim-color d.o.o. i ELEKTRO-ENERGETIKA d.o.o. potpisao Ugovor o nabavi radova rekonstrukcije za Središnju pismohranu zemljišnih knjiga Republike Hrvatske. 

Navedeni ugovor vrijedan je preko 28 milijuna kuna i dio je Projekta implementacije integriranog sustava zemljišne administracije.
 
„Ovom će se investicijom vrijedna arhivska građa, kao što su ručno vođene zemljišne knjige, pohranjivati na jednom mjestu, u zgradi koja će biti građena prema svim standardima čuvanja arhivske građe. Na taj način trajno će se zaštititi zemljišne knjige od daljnjeg uništavanja kopiranjem i čuvanjem u neadekvatnim uvjetima.“ kazao je ministar Malenica.
 
Zbirke isprava će se, po zahtjevu, skenirati i dostavljati nadležnom općinskom sudu, što će osloboditi prostor u općinskim sudovima i riješiti višegodišnji problem čuvanja arhivske građe. 
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave od 2020. godine provodi projekt „Nastavak uspostave digitalne arhive zemljišnih knjiga na razini Republike Hrvatske“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. 
U okviru tog projekta do 2023. godini skenirat će se 30 milijuna stranica zemljišnih knjiga. Do sada je skenirano više od polovice zemljišnih knjiga - više od 15,4 milijuna stranica.
 
Ranije je kroz projekt IPA 2010. Digitalna arhiva MP-a skenirano više od 12 milijuna stranica zemljišnih knjiga. 

U okviru radnog posjeta Gospiću održan je i radni sastanak sa županom Ličko-senjske županije Ernestom Petryem i zamjenikom Milanom Uzelcem o mogućnostima gradnje novog kaznenog tijela u Gospiću.

Ministar Malenica i gospičko-senjski biskup mons. Zdenko Križić potpisali su Zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga čime je vraćeno 125 crkvenih matičnih knjiga i šest evidencija. Riječ je o drugom ciklusu povrata crkvenih matičnih knjiga Gospičko-senjskoj biskupiji. Prvi dio knjiga vraćen je u lipnju 2020. godine. 




 

 



Pisane vijesti