Što novo donosi prijedlog Zakona o referendumu?

Slika /slike/novi osj/111.png

Službenici Uprave za zatvorski sustav i probaciju aktivno se uključili u podizanje svijesti o značaju tjelesne aktivnosti i kretanja u prevenciji tjelesnog i psihičkog zdravlja.

Na ta pitanja u emisiji U mreži Prvog odgovore su dali, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, bivši ministar uprave Arsen Bauk (SDP) i predsjednik organizacijskog odbora Referendumske inicijative za zaštitu kune Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti). 

Još 2010. godine Ustavni sud je upozorio da treba mijenjati Zakon o referendumu zato što je isti nedorečen, na pitanje što se toliko čekalo ministar Malenica je rekao kako je važeći zakon još iz 1996. godine.
- Potrebu za izmjenom i donošenjem novog zakona bitno odredile izmjene Ustava 2000. i 2010. godine koje su utjecale na referendum. Ovaj prijedlog Zakona, koji se ovaj tjedan nalazi pred Saborom, je cjelovit i sustavan način uređenja referendumskog pitanja, rekao je i dodao kako će izmjenama zakona građani moči na laki način sudjelovati u donošenju važnih političkih odluka.
Istaknuo je kako se cjelovito pitanje referenduma, osim ovim Zakonom, regulira i Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.
- Novine ovog Zakona su produljenje prikupljanja potpisa s 15 na 30 dana, DIP je neovisno tijelo koje nadzire proces prikupljanja potpisa i u roku od 30 dana mora utvrditi valjanost istih, Hrvatski sabor mora u roku 30 dana napraviti protuprijedlog, ali više ni inicijative ne mogu odugovlačiti, naglasio je i dodao kako referendumska aktivnost traje 40 dana.
Govori kako je jako važno i to što se uvode oko zaštite osobnih podataka, omogućeno je promatranje prilikom referenduma, sudska je zaštita definirana pred Visokim upravnim sudom.
- Hrvatski sabor može dati izravni i neizravni protuprijedlog na referendumsko pitanje, naglasio je ministar.

Ministar Malenica odbacio je navode da je Vlada kalkulirala s vremenom upućivanja zakonskog prijedloga u saborsku zbog najavljene referendumske inicijative. Ministar je istaknuo da Vlada ni na koji način ne pokušava ometati bilo kakvo prikupljane potpisa, već se zakonskim prijedlogom institut
referenduma uređuje cjelovito.

Izvor: HRT

Pisane vijesti