Stručni sastanak na temu „Zdravstvena zaštita zatvorenika“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Zatvorski sustav/IMG_6691[1].JPG
  • Slika
  • Slika

Vijeće Europe je u suradnji sa Središnjim uredom Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa, u Hotelu International u Zagrebu 6. i 7. rujna 2018. godine, organiziralo drugi stručni sastanak na temu „Zdravstvena zaštita zatvorenika“. 

Prvi ovakav sastanak održan je krajem 2016. godine u Zagrebu, na temu zdravstvene skrbi i medicinske etike u zatvorima.

Ovogodišnji skup je bio namijenjen liječnicima koji, kao službenici Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa ili kao vanjski suradnici, pružaju zdravstvenu zaštitu zatvorenicima te upraviteljima kaznenih tijela.

Uz predstavnike zatvorskog sustava, na skupu su sudjelovali i predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ureda pučkog pravobranitelja.

Sudionike stručnog skupa uvodno su pozdravili Juro Martinović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i Jana Špero, pomoćnica ministra, istaknuvši pritom važnost zdravstvene zaštite zatvorenika, dok je Luljeta Kasa, programska savjetnica u Upravi za informiranje javnosti i prevenciju kriminaliteta Vijeća Europe, u uvodnom obraćanju naglasila važnost suradnje liječnika i upravitelja kaznenih tijela u postizanju bolje zdravstvene zaštite zatvorenika.

O standardima Vijeća Europe i Europskog odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) u vezi zdravstvene skrbi i medicinske etike u zatvorima u uvodnoj prezentaciji sudionike stručnog sastanka upoznao je Jorg Pont, ekspert Vijeća Europe i bivši medicinski savjetnik u Ministarstvu pravosuđa Austrije.

Nakon što su predstavnici Uprave za zatvorski sustav i probaciju (Marija Ostojić i Martina Barić iz Središnjeg ureda te liječnici Juraj Mihovilovć iz Kaznionice u Turopolju i Mihovil Škovrlj iz Zatvorske bolnice u Zagrebu) sudionicima prezentirali organizaciju i funkcioniranje zdravstvene zaštite zatvorenika u hrvatskom zatvorskom sustavu, s iskustvima drugih zemalja u ovom području sudionike su upoznali Laura Kikas, bivša upraviteljica Zatvora u Tallinnu i direktorica Pravosudne škole u Estoniji koja je govorila o iskustvu svoje zemlje te Jorg Pont, koji je dao usporedni  prikaz organizacije zdravstvene zaštite u različitim zemljama članicama Vijeća Europe.

Sudionike stručnog skupa eksperti su upoznali i s drugim temama koje se odnose na zdravstvenu zaštitu zatvorenika kao što su: medicinski pregled po prijamu u zatvor, medicinske konzultacije i dokumentacija, psihijatrijska skrb i postupanje sa zatvorenicima koji imaju probleme s mentalnim zdravljem, izolacija i sputavanje - osiguravanje zaštite od zlostavljanja, specifična uloga zatvorskih liječnika i drugih zdravstvenih radnika u zatvorima - izazovi u profesionalnoj neovisnosti i druga etička pitanja, postupanje u specifičnim situacijama kao što su prevencija širenja zaraznih bolesti HIV/AIDS-a, hepatitisa B/C i TB te u situacijama dualnih dijagnoza. Bilo je riječi i o postupanju sa zatvorenicima ovisnim o drogama – osobito o mjerama smanjivanja štete, o važnosti suradnje između zatvorskih i javnih zdravstvenih službi te o profesionalnom treningu stručnjaka koji provode zdravstvenu zaštitu i liječenje zatvorenika.

Izlaganja su popraćena diskusijama na pojedinu temu, prilikom kojih su sudionici prezentirali vlastita iskustva, komparirali hrvatsku praksu s preporukama i pozitivnom praksom drugih zemalja Vijeća Europe te otvoreno iznosili dileme i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Zaključno, sudionici su iskazali zadovoljstvo organizacijom ovog stručnog skupa koji su ocijenili izuzetno korisnim, kako zbog sadržaja predavanja, tako i zbog mogućnosti razmjene iskustava te boljeg međusobnog upoznavanja u svrhu što kvalitetnije buduće suradnje. 

Pisane vijesti | Zatvorski sustav