Studijski posjet Courts Service-u i pravosudnim tijelima Irske u sklopu projekta "Potpora provedbi e-komunikacije u hrvatskom pravosuđu"

  • Slika /slike/novi osj/Studijsko putovanje_2.jpg
  • Slika
Tijekom studijskog posjeta polaznici su posjetili pravosudna tijela u Irskoj; Vrhovni sud, Visoki sud, Žalbeni sud, Općinski sud u Dublinu, kaznene sudove i Court Servise (Službu za sudove koja je u Irskoj zadužena za rad i organizaciju sudskog sustava). 
 
Predstavnicima Ministarstva i sudova  predstavljena je uporaba informatičkih alata u irskom pravosuđu te implementacija sustava e-Komunikacija u irski pravosudni sustav. Uz to, predstavljen je proces cjelokupne digitalizacije irskog sudstva za vrijeme pandemije korona virusa te budući koraci koje irske vlasti planiraju provesti u digitalizaciji. 
 
Projekt „Potpora provedbi e-komunikacije u hrvatskom pravosuđu“ financira Europska unija putem Programa potpore strukturnim reformama, a provodi ga Vijeće Europe u suradnji s Općom upravom Europske komisije za potporu reformama (DG Reform). 
 
Sustav e-Komunikacija omogućava sudionicima u postupku podnošenje podnesaka sudu uz elektronički potpis. Sudovi elektroničkim putem dostavljaju pismena (odluke, rješenja i dr.) u siguran elektronički potpis. 
e-Komunikacija trenutno se koristi na trgovačkim, županijskim općinskim, upravni sudovima, na Visokom upravnom sudu, Visokom trgovačkom sudu te Vrhovnom sudu, u građanskoj grani suđenja. 


Pisane vijesti