Sudjelovanje ministra pravosuđa na neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/23_sijecnja 2014.JPG

Neformalni ministarski sastanak bio je prilika za nastavak definiranja smjernica budućih politika u području slobode, sigurnosti i pravde, odnosno određivanje glavnih strateških prioriteta u području pravosuđa, za razdoblje od 2014. godine nadalje.

Europska komisija predstavila je ministrima nedavno predložen paket zakonodavnih mjera u području kaznenog prava:  prijedlog Direktive Europskog Parlamenta i Vijeća o postupovnim jamstvima za djecu osumnjičenu ili optuženu u kaznenim postupcima, prijedlog Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju određenih vidova pretpostavke nedužnosti i prava biti prisutan raspravi u kaznenom postupku te prijedlog Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o privremenoj pravnoj pomoći za osumnjičene ili optužene osobe lišene slobode i pravnoj pomoći u postupcima na temelju europskog uhidbenog naloga.

Tijekom radnog ručka ministri su razmijenili mišljenja o pojedinim pitanjima vezanim uz novi prijedlog Europske komisije - prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o  izmjenama i dopunama Uredbe (EZ) br. 861/2007 Europskog parlamenta i Vijeća od 11.07. 2007. o uvođenju europskog postupka za sporove male vrijednosti i Uredbe (EZ) br. 1896/2006 Europskog parlamenta i Vijeća od 12.12.2006. o uvođenju postupka za europski platni nalog.

Konačno, na sastanku Vijeća provedena je rasprava o međunarodnim aspektima i učincima prijedloga Uredbe o zaštiti osoba u odnosu na upotrebu osobnih podataka i u odnosu na slobodu dostave takvih podataka.

 



Pisane vijesti | Multilateralni sastanci