Susret s potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Crne Gore Duškom Markovićem

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/16 lipnja 2014.JPG

Izuzetni međudržavni odnosi Hrvatske i Crne Gore dodatno su osnaženi uspješnom pravosudnom suradnjom koja će biti označena skorim potpisivanjem Memoranduma o suradnji Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i Ministarstva pravde Crne Gore. 

Ovim Memorandumom razradit će se modeli izravne međusobne podrške na planu daljnjeg jačanja pravosuđa u okviru šireg programa europskih integracija Crne Gore, suglasili su se ministar pravosuđa Republike Hrvatske Orsat Miljenić i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore Duško Marković na sastanku održanim u ponedjeljak 16. lipnja 2014. godine u Zagrebu.  

Potpredsjednik Marković zahvalio je ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću na sve aktivnijoj ulozi Republike Hrvatske u regiji Zapadnog Balkana, ali prije svega na kontinuiranoj razmjeni iskustva iz eurointegracijskog pregovaračkog procesa Republike Hrvatske, naročito u području reforme pravosuđa, što je „kako zbog uspješnosti hrvatske pravosudne reforme, ali i suštinske bliskosti pravnih sistema, dragocjeno za Crnu Goru“, istaknuo je potpredsjednik Marković.

Posebna tema sastanka dva ministra bio je rad Mješovite komisije za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između dvije zemlje. Budući da se dvojica ministara pravosuđa nalaze na čelu ove mješovite komisije, zajednički je konstatirano da između dvije države nema otvorenih pitanja te da je većina pitanja u radu ove Komisije uspješno razriješena u prethodnom razdoblju. U tom smislu načelno je dogovoren za jesen ove godine sljedeći sastanak Komisije, na kojem će jedna od tema biti i školski brod Jadran.

Ministar Miljenić i potpredsjednik Marković pohvalili su suradnju između pravosudnih institucija Republike Hrvatske i Crne Gore, naročito se osvrnuvši na značaj suradnje dvije tužiteljske organizacije dvije države na području procesuiranja ratnih zločina, između ostalog i u predmetu Morinj. U tom smislu, ministri su poslali zajedničku poruku da svaki ratni zločin bez obzira na čijem se teritoriju dogodio mora dobiti zadovoljavajući sudski epilog.

„Interes Republike Hrvatske je da se procesuiraju svi ratni zločini. Policije i tužiteljstva dvaju zemalja moraju neposrednije surađivati na tom zadatku, jer smatramo da se sve ratne traume moraju zatvoriti“, rekao je ministar pravosuđa Republike Hrvatske Orsat Miljenić.

 

 



Pisane vijesti | Bilateralni sastanci