Sustav plaća u državnoj upravi riješit će se cjelovito novim zakonom o plaćama

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/svibanj/Hina_Ministar.PNG
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u izjavi za medije osvrnuo se je na prosvjede dijela službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Ministar Malenica podsjetio je da je u mandatu ove Vlade obnovljen socijalni dijalog i u nekoliko navrata povećana osnovica za izračun plaća državnih službenika i namještenika.

Podsjetio je da je posljednje povećanje osnovice bilo u svibnju, a da su prethodno povećana i materijalna prava zaposlenih u državnoj upravi; regres, božićnica, iznosi za sistematske preglede.

"Svjestan sam da dio službenika i namještenika ima niske plaće i mogu razumjeti njihovo nezadovoljstvo. Međutim, to se pitanje mora rješavati cjelovito kroz novi Zakon o plaćama. Taj je zakon dio aktivnosti koje provodimo kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPOO) u okviru kojeg imamo oko 51 milijun kuna za unapređenje sustava.

Ministar Malenica istaknuo je da se u Ministarstvu pravosuđa i uprave trenutno radi na analizama postojećeg sustava koeficijenata, te da će se pitanje plaća u državnoj upravi riješiti novim Zakonom o plaćama prema modelu jednaka plaća za jednaki rad u suradnji sa sindikatima.

Foto: Hina 

 
 

Stranica