"U borbi protiv nasilja kao država i društvo moramo biti odlučniji, u sankcioniranju stroži, a u prevenciji učinkovitiji"

  • Slika /slike/3.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je 22. rujna sudjelovao na svečanom obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koje se održavalo u prostorijama Općinskog građanskog suda u Zagrebu. 

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić, državni tajnik Dragan Jelić, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave Marin Mrčela, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec, predsjednik Europske udruge sudaca Đuro Sessa, Sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave Županijskog suda u Zagrebu Vjeran Blažeković, sutkinja Ustavnog suda Ingrid Antičević Marinović, predsjednica Odvjetničkog zbora Zagreb i dopredsjednica Hrvatske odvjetničke komore Maša Gluhinić.

„Ljiljana Hvalec, Gorana Oraški i Hajra Prohić stradale su nastojeći štititi žrtvu i kazniti zlostavljača. Čuvajući uspomenu na njih moramo se snažnije založiti protiv svakog oblika nasilja kako ni jedna žena nikada više ne bi postala žrtvom ovako bezumnog čina. U borbi protiv nasilja kao država i društvo moramo biti odlučniji, u sankcioniranju stroži, a u prevenciji učinkovitiji“  izjavio je ministar te je dodao kako će Ministarstvo pravosuđa i uprave nastaviti graditi djelotvorniji sustav za zaštitu prava žrtava i borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama.

„Prvenstveno ćemo to učiniti kroz zakonodavnu zaštitu, propisujući strože sankcije za nasilnike. Zatim kroz jačanje kapaciteta sudova osnivanjem obiteljskih odjela i odjela za podršku žrtvama, kao i povećanjem sigurnosti svih pravosudnih tijela kroz osiguranje pravosudne policije i drugih oblika zaštite. Samo na taj način možemo stvoriti sustav koji će brzo i djelotvorno reagirati – udaljiti nasilnika i pružiti žrtvi sustavnu pomoć. Sustavnom borbom svih državnih institucija i pravodobnom sudskom zaštitom možemo učiniti dodatne iskorake i prekinuti lanac nasilja“ zaključio je ministar.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama službeno se obilježava 21. godinu za redom u znak sjećanja na Ljiljanu Hvalec, Gordanu Oraškić i Hajru Prohić koje je na današnji dan 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu, usmrtio bivši policajac Mato Oraškić.

Pisane vijesti