U demokratskim društvima zviždači imaju važnu ulogu u očuvanju vladavine prava

Slika /slike/vijesti naslovnica/2021/prosinac/DŠJU.jpeg

U organizaciji Državne škole za javnu upravu, Ureda pučke pravobraniteljice, Kuće ljudskih prava, Veleposlanstva Francuske Republike i Ministarstva pravosuđa i uprave u četvrtak, 16. prosinca održana je konferencija „Pravni i praktični izazovi u zaštiti prijavitelja nepravilnosti“.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na konferenciji je predstavio novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je Vlada usvojila na 91. sjednici.

U svom govoru istaknuo je kako je Republika Hrvatska među prvim članicama Europske unije koja je donijela cjelovito zakonsko uređenje sustava prijavljivanja nepravilnosti i zaštite osoba koje prijavljuju nepravilnosti odnosno zviždača.

„Zakonom iz 2019. godine formiran je sustav koji potencijalnim prijaviteljima omogućava učinkovito prijavljivanje nepravilnosti te adekvatnu zaštitu. Cilj toga zakona je jačanje etike, integriteta i kulture prijavljivanja nepravilnosti, jačanje svijesti i poticanje građana da prijavljuju nepravilnosti“, kazao je ministar.

Govoreći o novom Zakonu, istaknuo je da se njime jamči zaštita zviždača neovisno o kanalu prijavljivanja kojeg koriste te se izričito propisuje da osobe koje su anonimno prijavile, ali im je naknadno utvrđen identitet imaju isti status kao i prijavitelji koji su odmah otkrili identitet.

Ministar je ukazao i na nove odredbe prema kojima osobe koje prijavu podnose izravno institucijama Europske unije imaju jednaku zaštitu kao i kada prijavljuju nepravilnost Pučkom pravobranitelju.

Dodatno, istaknuo je da će se novim Zakonom osigurati zaštita ne samo o sobama koje su u radnom odnosu već i širokom krugu osoba kao što su volonteri, studenti, osobe angažirane putem ugovora o djelu, osobe koje sudjeluju u postupcima javne nabave, odnosno  osobe koje su na drugi način povezane s poslodavcima.

Prijavitelji nepravilnosti će i dalje imati pravo na sudsku zaštitu, pravo na naknadu štete, te zaštitu njihovog identiteta i povjerljivosti, a novim zakonom dodaje se i pravo na primarnu besplatnu pravnu pomoć dok će se zaštita u posebnom sudskom postupku i dalje ostvarivati u posebnom postupku.
 
„U svakom demokratskom društvu zviždači imaju važnu ulogu u očuvanju vladavine prava. Naša je zadaća da stvorimo poticajno okruženje i podignemo svijest svih dionika o važnosti prijavljivanja nepravilnosti. Vjerujemo da će novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti pridonijeti ne samo jačanju pravne zaštite zviždača već i jačanju svijesti građana da prijavljuju nepravilnosti“, zaključio je ministar Malenica.
 
Sudionicima konferencije obratili su se i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, veleposlanik Francuske Republike NJ.E. Gaël Veyssière i ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević.
 
U okviru konferencije održane su dvije panel diskusije „Pravni okvir zaštite prijavitelja nepravilnosti u kontekstu nove Direktivne EU“ i „Zaštita prijavitelja nepravilnosti u praksi“, na kojima su među ostalima sudjelovali predstavnici Sektora za sprječavanje korupcije Ministarstva pravosuđa i uprave Tamara Mišerda i Uroš Matijašević.
 
 
 
 

Pisane vijesti