U emisiji "U mreži prvog" državna tajnica Šimundža-Nikolić o izmjenama Zakona o međunarodnom privatnom pravu

Slika /slike/šimn.JPG

Rečeno je kako je Ministar Ivan Malenica tri puta razgovarao s ministrom pravosuđa Zambije i da je nuđena međunarodnu pomoć

Državna tajnica Šimundža Nikolić istaknula je kako se novim Zakonom o međunarodnom privatnom pravu uređuje pitanje priznanja stranih sudskih odluka među kojima su i postupci posvojenja iz trećih zemalja.
 
Odgovarajući na pitanje što donosi novi Zakon, državna tajnica pojasnila je da se prijedlogom zakona uvode novi instrumenti koji će omogućiti provjeru jesu li posvojitelji upisani u Registar posvojitelja, jesu li dokumenti prošli legalizaciju te osigurati da se odluke dostavljaju resornom Ministarstvu kako bi se mogle pratiti posvojiteljske obitelji.
 
Navela je i kako su na zakonski prijedlog predloženi amandmani kojima se predlaže dodatna provjera putem konzularnih službi što će Ministarstvo razmotriti.
 
Na pitanje o trenutačnom statusu hrvatskih državljana u Zambiji državna tajnica je kazala da prema dostupnim informacijama traje administrativni proces te se priprema povratak.
Otkrila je da je znatan dio Vlade međuresorno djelovao na diplomatskoj razini.
 
„Ministarstvo pravosuđa i uprave nudilo je zambijskoj strani međunarodnu pravnu pomoć, pisali smo određena pisma u kojima smo objašnjavali na što se odnosi postupak te potencijalni svjedoci iz Hrvatske" izjavila je državna tajnica.
 
U emisiji su sudjelovali, osim državne tajnice, Ivana Kekin i Vesna Vučemilović.

VIJEST: LINK
FOTO: HRT

Pisane vijesti