U utorak navečer potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus kod kažnjenika Zatvora u Požegi

Slika /slike/Ministarstvo pravosuđa.jpg

Prekršajno kažnjeni zatvorenik u Zatvoru u Požegi nalazi se od 04. srpnja 2020. godine radi prekršajnog zadržavanja u trajanju od petnaest dana, po rješenju Općinskog suda u Bjelovaru, Stalna služba u Pakracu.

Prema protokolu zaprimanja, osoba lišena slobode koja dolazi izvan zatvorskog sustava u Zatvor u Požegi zaprima se i smješta u sobu za izolaciju te se prema potrebi uzima bris i dostavlja na testiranje u nadležnu zdravstvenu ustanovu. 

Prilikom prijama navedeni prekršajni kažnjenik nije pokazivao nikakve simptome bolesti, a službenici koji su sudjelovali u postupku zaprimanja koristili su svu zaštitnu opremu. 

Dana 08. srpnja 2020. godine zbog povišene temperature i kašlja kažnjenik je testiran, a nalaz je bio negativan. Budući su se simptomi i dalje nastavili, sukladno protokolu kažnjenik je dana 14. srpnja 2020. godine ponovno testiran te je zaprimljen pozitivan nalaz na COVID-19.

Nakon saznanja da je osoba pozitivna na COVID-19 sve osobe koje su bile u kontaktu s prekršajnim kažnjenikom tijekom današnjeg dana bit će testirane na COVID-19.

Za sada niti jedna osoba lišena slobode ni službenik Zatvora u Požegi nemaju povišenu tjelesnu temperaturu, niti druge simptome razvoja bolesti COVID-19.

O navedenom su obaviješteni nadležni epidemiolozi koji su preventivno odredili mjeru samoizolacije za 12 službenika i pet zatvorenika Zatvora u Požegi.

U ostalim kaznenim tijelima na području Grada Požege (Kaznionica u Požegi i Odgojni zavod u Požegi) nema zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ministarstvo pravosuđa nastavlja sa svakodnevnim praćenjem epidemioloških pokazatelja o riziku od bolesti uzrokovane novim koronavirusom, ali i s poduzimanjem odgovarajućih mjera, u svrhu pravovremenog otkrića eventualnog nastanka bolesti i sprječavanja njenog daljnjeg širenja kako bi se zaštitilo zdravlje svih službenika i osoba lišenih slobode.

Pisane vijesti