"Ulaskom u EU neće se ništa izravno promijeniti"

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/2012/Orsat Miljenic/EUInfo - Orsat Miljenić.jpg

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odgovorio je na neka od pitanja koje muče građane kada razmišljaju o pristupanju Europskoj uniji. Neka od tih pitanja su rasprodaja hrvatskih nekretnina strancima, nova prava koje hrvatski građani stječu članstvom u EU i problem odugovlačenja sudskih postupaka.

Premda nisu pitanja kojima se isključivo bavi Orsat Miljenić, ministra pravosuđa pitali smo neka najčešća pitanja građana.

Pitanje novih prava građana u Europskoj uniji vrlo je apstraktan pojam i nemoguće ih je nabrojati, no ministar Miljenić ističe da će se hrvatski građani po svojim pravima izjednačiti s građanima Europske unije: "Europska unija desetljećima izgrađuje sustav vrijednosti koji počiva na jednakosti, pristupu sudovima, ljudskim pravima, građanskim slobodama i ekonomskim pravima. Europska unija ima zaštitni mehanizam za ta prava koja će moći koristiti i naši građani."

Na pitanje o opravdanosti straha zbog rasprodaje nekretnina stranim državljanima, Miljenić kaže da to uopće ne smatra problemom jer već od 2008. godine u Hrvatskoj postoji zakon o prodaji nekretnina građanima EU, ali i građanima drugih zemalja: "Potpuno je pogrešno postaviti to pitanje, puno je važnije da mi zaštitimo naš prostor u smislu upravljanja, razvijanja, čuvanja okoliša, prostornih planova... A svaka osoba koja bude u tome sudjelovala, sudjelovat će pod jednakim uvjetima."

Jedan od najvećih problema pravosuđa je sporost: "Jedna od ključnih postavki, koje se ne tiču samo ulaska u EU, je sposobnost pravosuđa da poštuje suđenje u razumnom roku. S ulaskom u EU neće se ništa izravno promijeniti, ali će se promijeniti već do ulaska u EU, i nakon toga, jer mi već radimo na tome i radit ćemo i za šest mjeseci i za godinu dana...", rekao je ministar Miljenić.

 

Izvor:www.tportal.hr

 



Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi