Zaštita žrtve i problematika nasilja i nasilja u obitelji

Slika /slike/novi osj/Vedrana Simundza Nikolic.jpg

Pomoćnica ministra Vedrana Šimundža-Nikolić u emisiji radija Yammat.fm "Radio Aktivitet" govorila je o pravnoj regulativi koja se bavi zaštitom žrtve i problematikom nasilja i nasilja u obitelji.

"Još 1. siječnja 2017. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku u koji smo implementirali Direktivu Europskog parlamenta i vijeća o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela. Mi smo već u tom Zakonu proširili i ojačali prava žrtve, navodeći točno što to žrtva mora i treba imati ako se pojavljuje kroz kazneni, a i prekršaji postupak. Praktički to je čitavi niz prava koje žrtva mora imati, tj. mora joj država osigurati. Primjerice: pravo na pristup službama za potporu žrtvama kaznenih djela, pravo na psihološku pomoć, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na pratnju osobe od povjerenja, pravo da podnese prijedlog za progon i tužbu, pravo da sudjeluje u postupku i može biti informirana o tijeku postupka, da bude na njezin zahtjev obavještena o svakoj odluci kojom se okončava kazneni postupak, pušta počinitelj iz zatvora ukoliko je u zatvoru, ima pravo na novčanu naknadu... Svako to pravo koje se pojačava u Istanbulskoj konvenciji žrtva mora na svoj zahtjev imati osigurano."

Glede reguliranja nasilja u obitelji u zakonima koji su nedugo stupili na snagu, pomoćnica Šimundža-Nikolić je naglasila: "Ministarstvo pravosuđa je podiglo i minimume i maksimume kazni predviđenih za nasilničko ponašanje u obitelji i u prekršajnom i kaznenom postupku jer želimo da sudovi, kada se u konkretnom slučaju sudi, jednostavno više ne mogu na blag način sankcionirati počinitelje, kako se do sada često i redovito događalo. Iz dosadašnje prakse vidimo da je u osuđujućim presudama veliki broj vezan za uvjetne osude, ali mi smo na tom tragu praktički i mijenjali Kazneni zakon, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakon o kaznenom postupku koji je stupio na snagu nedavno, 1. siječnja 2020. godine. Sva ta tri zakona koja problematiziraju i osnažuju borbu protiv nasilja."

Načelnica Sektora za unaprjeđenje centara za socijalnu skrb u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Tatjana Katkić Stanić između ostalog je posebno navela primijenjene obveze koje je propisuje Istanbulska konvencija, a koje su ojačale dosadašnji sustav tj. donošenje novog Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji gdje se naglasak stavlja na obaveze svih resornih tijela u zaštiti od nasilja u obitelji te posebno na uvođenje službe za žrtve i svjedoke pri Ministarstvu pravosuđa te probacije kao novog tijela.
Svoj doprinos emisiji dale su i Sanja Sarnavka kao predstavnik Fonda "Spasi Me" te koordinatorica Ženska sobe Maja Mamula.

Poveznice na kojima možete čuti prvi dio emisije i izjavu pomoćnice ministra Vedrane Šimundža-Nikolić te cjelokupnu emisiju "Radio Aktivitet" nalaze se ispod teksta.

Izjava pomoćnice Vedrane Šimundža Nikolić - audio

Cijela emisija "Radio Aktivitet" od 27.siječnja 2020. - audio

Pisane vijesti