Izdavanje potvrda iz kaznene evidencije radi kandidiranja za zastupnika Hrvatskog sabora

Slika /slike/Građani/Ostale informacije.jpg
Podaci iz kaznene evidencije su sukladno odredbi čl. 10. st. 3. Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (NN 143/12, 105/15, 32/17 i 53/22; u daljnjem tekstu: Zakon) neklasificirani podaci u smislu posebnog zakona i smiju se koristiti samo u službene svrhe.

Ministarstvo dostavlja podatke iz kaznene evidencije izdavanjem uvjerenja o podacima iz kaznene evidencije, koje može sadržavati cjelovite podatke iz kaznene evidencije za određenu osobu (opće uvjerenje) ili djelomične podatke iz kaznene evidencije za određenu osobu (posebno uvjerenje).

Zakonom je propisano da Ministarstvo podatke iz kaznene evidencije dostavlja taksativno navedenim tijelima i za točno predviđene svrhe, a što je propisano u čl. 11. i 13. Zakona.

POSTUPAK PROVJERE KANDIDATA NA IZBORIMA U KAZNENOJ EVIDENCIJI

Prema odredbi članka 14.a Zakona uređen je postupak provjere osuđivanosti kandidata za zastupnike u Hrvatski sabor sukladno Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor (NN 66/15-pročišćeni tekst i 104/15 - Odluka i rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj: U-I-1397/2015 od 24. rujna 2015.).

Izdavanje potvrde može se zatražiti u periodu nakon stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora do predlaganja kandidacijskih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor na način:
  1. Zahtjev se podnosi u sjedištu bilo kojeg općinskog suda ili njegove stalne službe neovisno o prebivalištu podnositelja zahtjeva.
  2. Zahtjev se podnosi na Obrascu VIa propisanom Pravilnikom o kaznenoj evidenciji (NN 37/21). Obrazac će biti dopustan u sjedištu općinskog suda ili njegove stalne službe. Nakon podnošenja zahtjeva ovlašteni službenik općinskog suda ili njegove stalne službe neposrednim uvidom u kaznenu evidenciju vrši provjeru nalazi li se podnositelj zahtjeva u kaznenoj evidenciji Ministarstva pravosuđa i uprave.
  3. Ukoliko se provjerom utvrdi da se podnositelj zahtjeva NE NALAZI u kaznenoj evidenciji, službenik suda će o tome izdati potvrdu podnositelju zahtjeva na Obrascu VIb propisanom Pravilnikom o kaznenoj evidenciji (NN 37/21).
  4. Potvrda da se podnositelj ne nalazi u kaznenoj evidenciji prilaže se uz kandidacijsku listu sukladno Obvezatnoj uputi Državnog izbornog povjerenstva
  5. Ukoliko ovlašteni službenik suda provjerom utvrdi da se podnositelj zahtjeva NALAZI  u kaznenoj evidenciji neće izdati potvrdu već će zatražiti dodatnu suglasnost podnositelja zahtjeva za izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije. Suglasnost se daje na Obrascu VIa. Ukoliko podnositelj zahtjeva ne pristane na daljnju provjeru, sud neće zahtijevati izdavanje posebnog uvjerenja od Ministarstva pravosuđa i uprave.
  6. Ako je podnositelj zahtjeva dao suglasnost i time pristao na daljnju provjeru, ovlašteni službenik suda će bez odgode, elektroničkim putem, zahtjev za izdavanje posebnog uvjerenja dostaviti Ministarstvu pravosuđa i uprave.
  7. Ako se podnositelj zahtjeva nalazi u kaznenoj evidenciji, Ministarstvo pravosuđa i uprave posebno uvjerenje na Obrascu IIIb izdaje odmah, a najkasnije u roku od tri dana po zaprimanju zahtjeva, te ga prosljeđuje općinskom sudu ili njegovoj stalnoj službi skenirano putem e-maila. Nakon toga službenik suda potpisuje se na dostavljeno uvjerenje, ovjerava pečatom te ga uručuje podnositelju zahtjeva.
  8. Izdavanje potvrde i posebnog uvjerenja oslobođeno je od plaćanja sudskih pristojbi i upravnih naknada.
 
Rokovi vezani uz kandidiranje počinju teći 16. ožujka 2024. u 00,00 sati, a istječu 29. ožujka 2024. u 24,00 sata, u kojem periodu će biti omogućeno podnošenje zahtjeva za izdavanje potvrde općinskog suda ili posebnog uvjerenja Ministarstva pravosuđa i uprave. 
Izdavanje potvrda iz kaznene evidencije putem sustava e-Građani radi kandidiranja za zastupnika Hrvatskog sabora bit će omogućeno od 16. do 29. ožujka 2024.