Održana završna konferencija Projekta „Digitalno kao zadano - optimizacija učinkovitosti i kvalitete pravosudnih usluga i transparentnosti sudskih odluka“

Slika /slike/IMG_9789.JPG

Državni tajnik Juro Martinović sudjelovao je na završnoj konferenciji Projekta „Digitalno kao zadano - optimizacija učinkovitosti i kvalitete pravosudnih usluga i transparentnosti sudskih odluka“ koja se održala 19. ožujka u Hotelu Sheraton.

Projekt je nastavak prethodnog projekta „Potpora provedbi e-Komunikacije u hrvatskom pravosuđu“.

Projekt je imao za cilj pružiti učinkovitiju i transparentniju uslugu krajnjim korisnicima pravosudnog sustava kroz uvođenje novog vala IT alata koji su optimizirali način na koji se sudske odluke anonimiziraju i objavljuju.

Na završnoj konferenciji prikazane su ključne aktivnosti, postignuća i održivi učinak projekta. Predstavljeni su postignuti rezultati, a sudionici su raspravljali o naučenim lekcijama i budućim idejama za daljnju digitalizaciju hrvatskog pravosuđa.

„U posljednjih nekoliko godina Hrvatska je u području digitalizacije pravosuđa napravila brojne iskorake i uložila značajna sredstva. Nadogradili smo sustav e-Spis, uveli sustav e-Komunikaciju, e-Ovrhe te nadogradili postojeće i izradili nove digitalne alate“, izjavio je državni tajnik Juro Martinović te dodao kako je objava svih sudskih odluka izrazito važan aspekt u pravosudnom sustavu.

Internetska objava sudskih odluka, u skladu s nacionalnim pravom i standardima Europske unije, te u skladu s međunarodnim standardima o ljudskim pravima, povećala je transparentnost i dosljednost sudskih odluka u Hrvatskoj te u konačnici povećala povjerenje javnosti u pravosuđe.

„Digitalni alati moraju biti u službi neovisnog pravosuđa i očuvanja vladavine prava. Oni su tu da olakšaju pristup pravosuđu svakom građaninu, a pravosudnim dužnosnicima pomognu da svoju odluku utemeljenu na pravu, donesu brže, bolje i kvalitetnije“, zaključio je državni tajnik Martinović.

Projekt je sufinanciran sredstvima Instrumenta za tehničku potporu (TSI) i Vijeća Europe, a provodi se u suradnji Vijeća Europe i Europske komisije, Glavne uprave za potporu  strukturnim reformama (DG REFORM).